Hela denna artikel är en annons

Sverige planerar att bygga den första elektrifierade vägen

  • Fredag 22 sep 2023 2023-09-22
E-post 0

Klimatomställningen är någonting som många anser går för långsamt för samhällets bästa, men det görs samtidigt stora framsteg inom grön teknologi. Sverige kommer tillsammans med resten av EU att förbjuda nyförsäljning av bensindrivna bilar från och med 2035, och elektrifieringen av Sveriges vägnätverk har dragit igång för att möta förändringarna som kommer.

En av de största utmaningarna med att äga en elbil i Sverige idag är de begränsade möjligheterna att ladda. Fastän det finns relativt många laddningsstationer utspridda över landet så är det inte tillräckligt många för att helt och hållet täcka behovet. Men nu ska ett projekt testas i Sverige som tillsammans med fler laddstationer kan börja lösadet här problemet. Sverige planerar just nu för att bygga en elektrifierad väg, där det blir möjligt att ladda sin bil medan man kör. Detta kan i sin tur bli ännu ett steg in i den digitala eran.

Hur kommer det att fungera?

Det hela kommer att fungera på ett liknande sätt som trådlös laddning för mobiler gör idag, om än i en mycket större skala. Genom en laddremsa i körbanan kommer bilar och lastbilar att kunna ladda sina batterier under körningen. Det kommer, om allting går som planerat, inte krävas att föraren gör någonting särskilt ladda bilen, utan allting ska göras automatiskt.

En variant på den här typen av väg finns redan i Tyskland. Där finns det numera en motorväg där det är möjligt för lastbilar och långtradare att ladda sina batterier under körning, på samma sätt som man förser tåg med ström idag. Detta är dock relativt opraktiskt och inte genomförbart med personbilar. Med Sveriges pilotprojekt är målsättningen att kunna ladda alla typer av fordon som kör på vägen, oavsett storlek.

Ett pilotprojekt

Samtidigt som detta är väldigt intressanta och spännande nyheter både för den som just nu kör en elbil, eller för den som kommer att göra det i framtiden, är det samtidigt viktigt att tänka på att detta i nuläget byggs som ett experiment. Som med alla prototyper och första tester av ny teknologi är det troligt att det kommer att ta ett bra tag innan man har optimerat funktionen och möjlighet att producera det i en större skala.

Vägen kommer att löpa mellan Hallsberg och Örebro, en sträcka som har valts till följd av lämpligheten till följd av trafikmängd men även sett till befolkning runt området, då en stor del av Sveriges befolkning bor inom tre timmars bilväg från Hallsberg. Om du vill läsa mer om projektet kan du vända dig direkt till Trafikverkets hemsida.

Bra för miljön och för individen

Även om det är bättre för miljön att köra en elbil med tanke på de minskade koldioxidutsläppen, är den här typen av väg någonting som först och främst kommer att gynna den enskilda individen. Att ha möjlighet att ladda bilen under sin pendling på väg till jobbet, eller att inte behöva stanna och ladda med jämna mellanrum när man är ute på långa körningar är någonting som kan göra det ännu lättare att äga en elbil.

——————————————

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag