”Sverige ska vara ett tryggt land” – S-kampanj för krafttag mot brottsligheten hånas på Twitter

Bild: Twitter/Nyheter Idag
  • Onsdag 8 nov 2017 2017-11-08
E-post 1402

SVERIGE Socialdemokraterna lanserade under onsdags­eftermiddagen en kampanj på Twitter för ett tryggare Sverige. Men kampanjen hånas av människor som saknar förtroende för partiet.

”Inbrotten och stölderna ökar i Sverige. Inte minst på landsbygden. Bakom detta står ofta internationella stöldligor. Sverige ska vara ett tryggt land, och vanligt folk ska få ha sina hus och ägodelar ifred. Därför trappar vi nu upp arbetet med att bekämpa ligorna!”

Så skriver Socialdemokraterna i ett inlägg på Twitter. Under texten finns en bild på statsminister Stefan Löfven där han poserar med armarna i kors och texten ”Vi sätter stopp för stöldligorna!” skrivet över bröstet.

Att bostadsinbrott är något som ofta begås av internationella ligor, inte sällan från Östeuropa, har varit känt i flera års tid. I somras sammanställde polisens underrättelseenhet en rapport som slår fast att de internationella ligorna står för uppemot hälften av inbrotten, något som Sveriges Television rapporterade om då.

Att peka ut utlänningar som brottslingar har länge varit politiskt känsligt och den som dristat sig till att göra det har inte sällan stämplats som rasist eller främlingsfientlig. Nu gör alltså Socialdemokraterna själva det i sin Twitterkampanj som lanseras med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet.

Reaktionerna på Social­demokraternas Twitterinlägg är till övervägande delen negativa, hånfulla eller andas misstro i största allmänhet.

”Är det här ett skämtkonto?” undrar en man.

”Menar ni att RPC trappar upp tillverkningen av armband ’Sluta stjäla’.” frågar sig en annan.

”Ja jävlar, nu är det valår och fläskoset ligger som en tät dimma”, skriver en tredje.

Bland dem som kommenterat Twitterinläggen finns även flera offentliga personer. En av dem är Roger Haddad, rättspolitisk talesman för Liberalerna.

”Ni kan inte göra någonting om polisavhoppen fortsätter som idag-eller vilka anser S ska sköta bekämpningen av ligor?” skriver han.

En annan som kommenterat är moderaten Sofia Widegren, politisk sekreterare i konstitutionsutskottet. ”Spännande! Vad har ni för konkreta förslag?” undrar hon.

”Men snälla nån Ni är minst 5 år för sent ute! Är det tröghet i systemet eller processtid bakom detta sena uppvaknande?” skriver istället Tommy Linnér, en centerpartist från Ljungby.

Tror du att Löfven lyckas ta tag i brottsligheten?
6243 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag