Sverige utvisar tre ryska diplomater: ”Inte en lätt sak”

Bild: Faksimil regeringen
  • Tisdag 5 apr 2022 2022-04-05
E-post 275

SVERIGE Tre ryska diplomater utvisas från Sverige. Det meddelade utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff på tisdagen. Anledningen är att ryssarna har bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige.

På pressträffen fördömde Ann Linde den ryska militärens övergrepp mot civilbefolkningen i Ukraina och sade att Sverige vill se ett femte sanktionspaket som slår mot Rysslands export av fossila bränslen.

– I dag har också UD beslutat om att utvisa tre ryska diplomater som inte arbetar i Sverige i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, sade hon.

Linde fick flera frågor om varför man bara utvisar tre diplomater, när man vet att det finns fler som bryter mot lagen och ägnar sig åt underrättelseverksamhet.

– Det är ju inte en lätt sak att utvisa diplomater och det får alltid konsekvenser, även för vår egen ambassad och vår egen generalkonsulat. Så vi måste hela tiden väga våra egna intressen mot att vi nu bedömer att det är nödvändigt att utvisa en del, sade hon.

– Men det utesluter på inget sätt att vi kan komma att utvisa flera som i så fall inte följer Wienkonventionen.

Linde sade att det är klarlagt att de tre ryssarna har bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige, och att det är därför de utvisas.

– Vi måste väga in Sveriges egenintresse också av att ha kvar diplomater både i Moskva och i Sankt Petersburg. Nu ser vi först vilka reaktioner detta ger och sedan tar vi vidare beslut.

– Jag förväntar mig samma konsekvenser som alla andra länder får och Sverige har fått när man utvisar diplomater, det vill säga att det kommer att bli något slags motsvarighet från rysk sida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag