Sverigedemokraterna väcker misstroende mot Morgan Johansson (S): ”Inte förstått allvaret”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 3737

STOCKHOLM Justitieministern Morgan Johansson har misslyckats med att bekämpa en eskalerande brottslighet med bombattentat och mord kopplade till gängkonflikter. Därför bör han avsättas av riksdagen. Det uppger Sverigedemokraterna som kommer att kalla till misstroendevotum mot Johansson vid onsdagens partiledardebatt.

Det är Morgan Johanssons agerande under den senaste tidens våldsdåd i Malmö som gör att Sverigedemokraterna kommit fram till att man vill väcka misstroende.

– Det är uppenbart att justitieministern, som är ytterst ansvarig för att klara de här situationerna, inte förstår allvaret och inte klarar av att hantera det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som tror att även Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att ställa sig bakom ett misstroende säger han till Sveriges Radio.

Åkesson tror att SD kommer att kunna få med sig KD och M i ett misstroende. Men han konstaterar att det inte räcker med rösterna från KD, M och SD för att fälla Morgan Johansson.

– Tyvärr är vi inte i majoritet. Jag hoppas såklart att någon enstaka från den regeringskonstellation som vi har kan tänka sig att vilja byta ut justitieministern, säger Åkesson.

Att sparka Morgan Johansson skulle vara en viktig signal tycker Åkesson.

– Man ger en väldigt tydlig signal om att vi förväntar oss mer. Inte minst till regeringschefen från riksdagen att vi förväntar oss mer. Att vi förväntar oss att man faktiskt gör något med kraft nu med tanke på hur illa situationen faktiskt är.

Kristdemokraterna meddelar via sin presschef Per Gudmundson att man för tillfället avstår att kommentera SD:s besked om misstroendevotum. Gudmundson skriver i ett mejl att KD:s syn på Morgan Johanssons gärning som justitieminister är väl känd.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson har under lång tid återkommande kritiserat Morgan Johansson. Förra året var Carlson kritisk efter att Morgan Johansson utsett förre rikspolischefen Dan Eliasson till generaldirektör för MSB – och utlovade att Eliasson skulle sparkas om KD kom till makten.

Moderaterna kommer att ställa sig bakom misstroendeförklaringen meddelar partiledaren Ulf Kristersson.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern, han är ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige och den är helt ohållbar, säger Kristersson till Sveriges Radio.

– Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår, säger han.

 

Misstroendeförklaring

För att avsätta ett statsråd behövs att minst 35 ledamöter går ihop om att föreslå misstroendevotum. Därefter måste minst 175 ledamöter, en majoritet, rösta för misstroende för att ministern ska avsättas.

Om misstroendet riktas mot statsministern – regeringschefen – och denne förlorar omröstningen avgår hela regeringen.

Tio omröstningar har hållits. Ingen har lett till att någon minister tvingats bort.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag