Sveriges EU-avgift kan chockhöjas – Måste betala 16 miljarder extra per år

Foto: Wikipedia
  • Onsdag 2 maj 2018 2018-05-02
E-post 636

EU Under dagarna förhandlar EU-kommissionen om en ny budget som ska gälla i flera år. Efter Brexit kräver kommissionen att andra medlemsländer ska betala mer, något som kan kosta Sverige flera miljarder om året.

Under onsdagen den 2 maj presenterar EU-kommissionen sitt förslag för en ny flerårsbudget efter att Storbritannien lämnar den Europeiska Unionen. För att fylla hålen i budgeten vill kommissionen chockhöja Sveriges avgift med så mycket som 40 procent, uppger Sveriges Radio.

Några länder kommer att drabbas hårt när EU ska försöka fylla de hål som lämnats i budgeten av att Storbritannien valt att lämna. Sverige och Nederländerna är de största nettobetalare till EU och kommer även att drabbas hårdast av det nya budgetförslaget.

Sverige kan komma att behöva betala 16 miljarder kronor extra varje år, något som regeringen måste hantera eftersom det kommer försvinna pengar från några av de satsningarna som regeringen lovat. Bland annat tio miljarder extra till kommunerna och två miljarder extra till polisen.

Sverige har tidigare krävt i förhandlingarna att istället för att ta ut mer pengar från medlemsländerna så borde EU helt enkelt minska på utgifterna. Detta får Sverige inte särskilt stort medhåll för. Några av de länder som tidigare varit återhållsamma gällande pengar till EU vänder nu och är beredda att betala mer. Några av de länderna inkluderar Tyskland, Frankrike och Finland.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag