Sveriges Radio anklagas för att försköna salafism i radioinslag – ”Är ni helt från vettet?”

Foto: Tarek/Skärmdump
Foto: Tarek/Skärmdump
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 787

STOCKHOLM Statliga Sveriges Radio anklagas för att försköna den radikala inriktning av sunniislam som kallas salafism. Anledningen är ett elva minuter långt inslag i P1 Morgon igår där man försöker nyansera bilden av den terrorkopplade religiösa inriktningen.

– Visst finns det grupper som IS som kallar sig salafister och begår brott, men varför är alla kameror på dem? Zooma ut från den svarta fläcken och se också oss andra.

Orden kommer ur den libanesiske salafistiske komikern Bilal Mawas mun och återges av Sveriges Radios journalist Lina Malers i gårdagens inslag. Mawas vill enligt det statliga radiobolaget ”förändra salafisternas rykte”.

Även i Libanon, där Mawas är verksam, är man av förklarliga skäl rädda för salafister. De senaste åren har ett terrordåd skakat landet i genomsnitt varje månad. Mawas försöker med stå upp-komik bättra på ryktet för den egna övertygelsen.

Drygt halvvägs in i radioinslaget får den sverigeiranske professorn i islamisk teologi och filosofi, Mohammad Fazlhashemi, uttala sig:

– Själva grundidéerna i salafismen utgår från en väldigt fundamentalistisk och konservativ tolkningstradition som i sin natur är väldigt sekteristisk och intolerant gentemot andra grupper av muslimer, säger han.

– Deras ideologi och tankesätt är inte något som är bra för integrationen i samhället, konstaterar han som avslutning.

I Sverige kopplas salafister till dels ett par terrordåd i Stockholm, men även attentat och mordförsök mot shiamuslimska moskéer och företrädare. Dessutom har hundratals salafister från Sverige rest till Syrien och Irak för att där ansluta sig till Islamiska staten.

Men förutom terrordåd och mord är salafismen, även i sin mest fredliga form, en extremt intolerant ideologi. Och i sociala medier är det många som är kritiska till att Sveriges Radio överhuvudtaget försöker sig på att nyansera eller försköna den islamistiska inriktningen.

”Herregud! Vad gör ni? Är ni helt från vettet? Skämta bort salafism..?” skriver en person upprört på Twitter.

Ansvarig utgivare för Sveriges Radios P1 Morgon heter Olle Zachrisson. Han har emellertid semester så Nyheter Idag har istället pratat med Stefan Nilsson som är planeringsredaktör på P1. Nilsson säger att han själv inte lyssnat på inslaget, men att hans intryck av det är bra eftersom även kritik mot salafismen lyfts fram i det.

– Man hade bjudit in en person som hade en helt annan uppfattning och som varnade för riskerna med salafismen, svarar han.

– Reportaget hade en sida, sedan var det en balansering med den gästen som var med. Man får se det som en helhet. Vi intervjuar väldigt ofta personer som har olika typer av åsikter som kan väcka anstöt, men där det ändå blir någon form av balans genom att det finns en person som säger emot.

På Twitter frågar sig några om SR skulle kunna tänka sig att göra ett liknande inslag om exempelvis nazister eller pedofiler där de får komma till tals för att bättra på sitt ”rykte”.

– Vi gör inslag om alla möjliga ideologier, sedan handlar det väldigt mycket om hur de är gjorda. Den som tycker att det här är dåligt tycker jag ska lyssna på alltihopa och kanske göra en omprövning av vad man tycker om det här. Det är viktigt att berätta om de flesta saker här i världen, även om folk blir irriterade och tycker att de är dåliga. I ett demokratiskt samtal måste de flesta saker kunna pratas om, det handlar om hur man gör det, säger Stefan Nilsson.

Urval av reaktioner på Twitter:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag