Sveriges Radio kartlägger invandrare i riksdagen – hånas på sociala medier

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 536

SVERIGE 11,5 procent av ledamöterna i riksdagen har utländsk bakgrund. Det skriver Sveriges Radios Ekot som har gjort en genomgång av politikernas härkomst. Nu får kartläggningen hård kritik.

11,5 procent av riksdagsledamöterna har antingen själva fötts utanför Sverige eller har två utlandsfödda föräldrar. Det jämför Ekot med andelen människor med utländsk bakgrund i hela Sverige, som är 24 procent. Hur många av dessa som röstade är oklart.

– Men det är förstås i allmänhet inte hälsotecken om många väljare inte känner sig representerade av de partier som vi har. Vi kallar det ju trots allt en representativ demokrati, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Ekots kartläggning visar att Vänsterpartiet har störst andel ledamöter med utländsk bakgrund – 32 procent. Sist i rangordningen kommer Sverigedemokraterna där nästan 97 procent av riksdagspolitikerna har svensk bakgrund.

Får kritik

Det är oklart varför Ekot valde att göra en kartläggning av politikernas härkomst. En av de som har kommenterat saken är skribenten Jesper Sandström.

”Förstanyheten i morgonens ekonyheter var så rasist-dum att jag knappt kunde tro vad jag hörde. 11,5% av riksdagsledamöterna är utlandsfödda och det är tydligen ett problem eftersom utlandsfödda då ’inte känner sig representerade'”, skriver han och fortsätter:

”Hur långt uppstoppad i sin egen värdegrunds-häck är man när man inte förstår vilken dumhet det är att reducera människor till ursprung och kollektivtillhörighet på ett sådant sätt?”

Sandström får medhåll av Thomas Gür:

”Tilläggas kan dessutom att då det krävs att man är svensk medborgare för att vara riksdagsledamot (samt sannolikt ett antal ’hundår’ i tjänst i ett politiskt parti) är inte en andel på 11,5% för lågt för personer med utländsk bakgrund som medlemmar i landets lagstiftande församling.”

Även debattören Carl Lindstrand kommer med svidande kritik mot public service-kanalen.

”Den fina rasismen förmedlad av statsradion. Ty representation handlar inte om åsikter, utan om härkomst, i SR-Ekots världsbild. Vänsterpartiet lyfts fram som ett föredöme. Förstås”, skriver han.

Författaren Dan Korn drar paralleller till 1930-talets rasbiologiska idéer:

På Twitter följer fler reaktioner:

Läs även: Efter mångfaldsfrågan till Janne Andersson – här är SR-reporterns förklaring

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag