Sveriges största shiamoské utsatt för misstänkt mordbrand

Polis spärrade av runt moskén samtidigt som räddningstjänsten arbetade med att släcka branden. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 maj 2017 2017-05-01
E-post 269

JÄRFÄLLA Sveriges största shiamuslimska moské, Ali Islamic Center, misstänks ha utsatts för en mordbrand. – Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen

Sveriges största shia-muslimska moské, Ali Islamic Center, i Järfälla norr om Stockholm utsattes under natten till måndagen för en misstänkt mordbrand. Det rapporterar SVT.

Polisen rubricerade först branden som allmänfarlig vårdslöshet men har i efterhand ändrat brottsrubriceringen till mordbrand.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen till TT.

Klockan 23:16, söndagen 30 april, inkom larmet till brandkåren om att moskén brann. Räddningstjänsten var tvungna att mobilisera ett stort antal enheter för att få kontroll på branden.

Det hade brunnit genom taket innan vi var framme så det var en ganska kraftig brand då, sa Tobias Åkesson på Storstockholms räddningscentral till SVT Nyheter vid 00.30-tiden.

Det var väktare som upptäckte branden men det fanns även fyra församlingsmedlemmar kvar i lokalerna. De höll på och förbereda för en barnaktivitet som moskén ämnade genomföra under måndagen.

Ali Islamic Center är en väldigt stor moskébyggnad, närmare 3500 kvadratmeter stor.

Så det är svårt att upptäcka när det brinner. När de fick samtalet om att det syntes rök så sprang de ut och såg att det brann, säger Akil Zahiri, talesperson för moskén, till SVT.

Enligt Zahiri har ungefär halva byggnaden skadats av branden.

Räddningstjänsten lyckades släcka branden på utsidan cirka en och en halv timme efter att larmet inkommit. Därefter återstod arbetet med att släcka bränderna inuti i den stora moskén.

Räddningstjänsten höll vid femtiden fortfarande på med att försöka släcka bränder i inuti byggnaden.

SÄPO är informerade om branden, något som sker på rutin i Sverige om en moské börjar brinna.

Akil Zahiri uppger att många förslamingsmedlemmar nu känner oro inför det befarade mordbrandsattentatet.

De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger Akil Zahiri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag