Sveriges vårdhemsprojekt i Marocko: Ett haveri

  • Söndag 3 sep 2017 2017-09-03
E-post 1344

STOCKHOLM Sverige och Tyskland skulle finansiera vårdhem i Marocko för att kunna utvisa fler marockaner. Nu har Tyskland dragit sig ur projektet, varpå det havererat. – Intresset från Tyskland finns inte längre och då finns det ingen möjlighet att genomföra projektet så det är lagt på is, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Sveriges större städer har haft problem med marockaner som nekats asyl i Sverige men som stannat kvar ändå. Många av marockanerna har försörjt sig på brott och flera är narkotikaberoende. Flera uppges vara barn och ungdomar.

Trots problemen vägrar ungdomarna ofta att ta emot hjälpt från det svenska samhället. Detta uppger SVT.

När Sverige försökt utvisa marockanerna har den marockanska staten ställt sig frågande till huruvida personerna i fråga överhuvudtaget är marockanska medborgare.

I hopp om att Marocko skulle kunna ta emot fler utvisade personer påbörjade Sverige tillsammans Tyskland byggandet av vård- och ungdomshem i Marocko.

För sju månader sedan uttalade sig den dåvarande Inrikesministern Anders Ygeman, numera gruppledare för socialdemokraternas riksdagsgrupp, om att Sverige och Tyskland, gemensamt, skulle finansiera projektet.

Nu drar Tyskland sig ur, varpå projektet inte längre kommer slutföras.

– Intresset från Tyskland finns inte längre och då finns det ingen möjlighet att genomföra projektet så det är lagt på is, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Sverige har på drygt 1,5 år utvisat 441 marockaner till sitt hemland eller till andra europeiska länder. Enligt statistik som SVT granskat visar det sig att de flesta som utvisats är över 18 år.

Av de 441 som utvisats har 178 skickats till Marocko och 253 till andra EU-länder. 388 av de utvisade är 18 år eller äldre. Av de 53 marockaner, under 18 år, som utvisas har 48 skickats till andra EU-länder, i enlighet med Dublinförordningen och fem personer har skickats tillbaka till Marocko.

Per Löfvenberg, gruppchef vid gränspolisen, säger att 80 procent av marockanerna ljuger om sin identitet, något som kan konstateras efter att fingeravtryck jämförts med de marockanska myndigheternas register.

– Vi kan konstatera att i 80 procent av fallen så har personen uppgett en annan identitet i Sverige än den de egentligen hade. I 90 procent  av fallen så är de vuxna trots att de tidigare uppgivit att de är barn, säger Per Löfvenberg vid gränspolisen till SVT Nyheter.

Polisen önskar att fler marockaner kunde tas om hand på slutna vårdhem, så kallade SiS-platser, för tvångsvård och sluten ungdomsvård.

Morgan Johansson uppger att regeringen ämnar öppna fler SiS-platser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag