SvK: Pågår ingen utredning om varför en stolpe på stamnätet knäcktes i helgen

Foto: Privat
  • Tisdag 1 feb 2022 2022-02-01
E-post 271

En stor knäckt fackverksstolpe i stål, isolatorer på backen och högspänningstrådar som hänger bara någon meter över marken. Det var scenen som mötte markägaren Lennart Abrahamsson när han skulle inspektera sina domäner efter helgens oväder. – Jag vet inte var som har hänt, det ser ut som att ena benet på stolpen helt enkelt knäckts. Men hur det gått till begriper jag inte, säger han till Nyheter Idag.

Det var igår som Nyheter Idag först berättade att en fackverksstolpe på stamnätet utanför Horred i södra Sverige knäcktes av i helgen. Nu kan Nyheter Idag visa bilder på den raserade stolpen och där syns tydligt att hela stolpen, med isolatorer och elledningar ligger på marken. Nyheter Idag har talat med markägaren Lennart Abrahamsson och han blev minst sagt förvånad när han upptäckte vad som hänt.

– Jag tänkte jag skulle åka upp och se hur mycket vindfällor jag fått, men då höll jag på att få elledningarna rätt över vindrutan istället, konstaterar Lennart Abrahamsson.

Till en början försökte han få tag i Svenska Kraftnät som äger elledningen, men det var upptaget när han ringde. Då bestämde han sig för att ringa larmnumret 112 men räddningstjänsten i Marks kommun konstaterade att det är inget de kan göra något åt. Till slut ringde hans granne till en bekant som arbetar på Vattenfall.

Och på den vägen blev Svenska Kraftnät till slut varse om vad som hänt, enligt Abrahamsson. Nu är det personal på plats som arbetar med att byta ut stolpen och att få ledningen i drift igen.

– De är där ute och jobbar för fullt nu.

”Ena benet på stolpen har vikt sig”

Exakt vad som hänt med stolpen är inte helt enkelt att begripa. Abrahamsson berättar att staglinorna som håller stolpen på plats är intakta. Istället ser det ut som att ett av benen på ledningen helt enkelt vikt sig, vilket är väldigt ovanligt. Han har själv pratat med personal som är ute på plats, men ingen verkar säker på hur stolpen gett vika.

– Det är väldigt mystiskt. Det är ingen som begriper sig på det. Vad jag förstår har det varit två incidenter förut, men då är det skogsmaskiner som kört på stagen.

Ej heller finns några spår från en maskin som kan ha kört på stolpen. En teori är att ett fundament i marken har vikt sig vilket i sin tur fått stolpen att gå av.

– Det är gjutna fundament i marken och ett av dem ligger snett. Det kanske är det som gett sig i marken, den står på en mosse.

Nyheter Idag har även talat med Martin Johannesson som bor granne med Abrahamsson. Han berättar att han såg ett ljussken tidigt på morgonen och att han misstänker att det var i samband med när stolpen gick i backen. Johansson konstaterar även att bultar mellan stolpe och fundament har gått av, något som även syns på bilder som Nyheter Idag tagit del av.

– Förmodligen har bulten lossnat på något vis, eller brustit, när ledningen och stolpen börjat svaja.

LRF kritiska till SvK

Luftledningarna som går genom skog och mark har länge varit en het potatis mellan markägare och statliga Svenska Kraftnät. Nyheter Idag har talat med Birgit Jönsson, verksamhetsutvecklare på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Hon menar att Svenska Kraftnät borde byta ut de stora elledningarna till andra lösningar, men upplever att dialogen med Svenska Kraftnät lämnar en del att önska.

– Jag har varit på mängder av möten med Svenska Kraftnät och det talas mycket om robusthet. Det är en mycket manlig värld där kärringar ska hålla käft för att ”vi begriper ingenting” och markägare ”begriper ingenting”. Vi blir idiotförklarade.

Var är era önskemål gentemot Svenska Kraftnät?

– Vi vill ha markförlagd likströmskabel. Nu gick Sydvästlänken åt helvete, men det får SvK ta på sig. Det var deras fel. Vi vill ha kablar i backen istället för luftledning, alternativt att vi använder sjökabel längs kusterna.

Elledningen Sydvästlänken, som Jönsson refererar till, är en markförlagd kabel med högspänd likström med syfte att transportera stora mängder el till södra Sverige. Men projektet har kantats av stora problem, mycket kraftiga förseningar och reducerad kapacitet. Ytterst ansvariga är Svenska Kraftnät som beställare och upphandlare av projektet.

SvK: Orsaken till haveriet utreds inte i nuläget

När Nyheter Idag talar med Robert Sennerdal, pressekreterare på Svenska Kraftnät, har han inte mer information än att stolpen knäckts på grund av helgens oväder. Men exakt hur vinden lyckas övermanna en fackverksstolpe i stål, förankrad med staglinor, vet han inte. Han håller samtidigt med om att det är ytterst ovanligt att sådant inträffar på stamnätet.

Men någon utredning av hur stolpen kunde ge vika har inte påbörjats.

– Nej, det pågår ingen utredning om det, säger han till Nyheter Idag.

Rent konkret fokuserar Svenska Kraftnät på att skyndsamt byta ut stolpen och få stamnätsledningen i drift igen. Sennerdal säger att haveriet förmodligen inte påverkar elpriserna i södra Sverige mer än möjligen ”under några timmar”. Arbetet med att få ledningen i drift igen beräknas ta ungefär en vecka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag