SVT anmäls för rapportering om Brå-rapporten: ”Reportern ljuger”

Foto: Nyheter Idag/SVT
  • Fredag 20 Dec 2019 2019-12-20
E-post 3116

STOCKHOLM I ett inslag i SVT Rapport på onsdagen hävdas att författarna till den uppmärksammade rapporten om Brå påstår att Brå har ”stark knytning” till Socialdemokraterna. Men det stämmer inte. Nu har SVT blivit anmälda till Granskningsnämnden av flera olika privatpersoner.

Forskare vid Linköpings universitet offentliggjorde häromdagen en rapport där nuvarande och tidigare anställda riktade kritik mot Brottsförebyggande Rådet, Brå. Något som lett till att justitieminister Morgan Johansson anmälts till konstitutionsutskottet.

Läs även: Dräpande satir om SVT gör succé

I onsdagens Rapport i SVT sändes ett inslag där reportern gör gällande att rapportförfattarna påstår att Brå har stark koppling till Socialdemokraterna. Det stämmer inte. Nu har programmet anmälts av tre olika privatpersoner.

”Reportern ljuger när han gör gällande att rapportförfattarna påstår att BRÅ har stark knytning till socialdemokratiska partiet. Av rapporten framgår att det är rapportens intervjuobjekt som hävdat denna koppling”, skriver en person i sin anmälan.

Citatet i rapporten (sidan 53): ”Med tanke på kritik som riktas mot att Brå har en stark knytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet, väcker nuvarande bemanning av råden frågor.”

Anmälaren noterar att SVT-reportern säger (ordagrant): ”Forskarna talar bland annat bekymrat om att BRÅ har en stark anknytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet”.

Samtidigt visas i bild bara delar av citatet upp.

”…BRÅ har en stark anknytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet…”.

Anmälaren redogör därefter i detalj för hur SVT-reportern driver tesen om att det är rapportförfattarna som påstår att Brå har kopplingar till Socialdemokraterna.

Anmälaren citerar ur inslaget:

”Men den formuleringen vill forskarna idag inte riktigt stå för”.
Efterföljande telefonintervju med Malin Wieslander (MW) (en av rapportförfattarna, reds anm):
MW: ”Nej, vi säger inte att de har för stark koppling till socialdemokratin”
Reportern: ”Nej, men ni säger att det finns en koppling till socialdemokratin”.
MW: ”Nej, det säger vi inte.”
Reportern: ”Men ni pratar om en stark koppling till socialdemokratiska partiet. Det är en ganska skarp formulering.”
MW: ”Nej, det säger vi inte.”
Reportern: ”Jo”.
MW: ”Det säger vi inte. Vart säger vi det?”
Reportern: ”Sida 53. Har ni koll på om det är mycket sossar i råden”.

En annan anmälare har också noterat att citatet om Brå har stympats.

”Den som ser inslaget får utifrån det halva citatet, samt det som reportern hävdar, intrycket att författarna i rapporten SJÄLVA ska ha hävdat att det finns stark knytning mellan Brå och socialdemokraterna. När man läser hela meningen, är det tydligt att det är de som har intervjuats som sagt detta, alltså inte författarna. Denna felaktighet sägs sedan författarna backa från, en felaktighet som de alltså aldrig själva hävdat. Det konstigaste är att i den artikel som finns på webben, är det tydligen viktigt att hela meningen finns med”, skriver anmälaren.

Facebooksidan I allmänhetens tjänst – granskning av public service har också uppmärksammat inslaget.

”Vår slutsats blir att SVT verkar mer intresserade av att misstänkliggöra rapporten och rapportförfattarna än att granska innehållet i rapporten och den kritik som riktas mot Brå”, skriver man.

Skulle SVT fällas innebär det inga andra konsekvenser för SVT annat än att Rapport får sända ett så kallat beriktigande.

 

Läs även: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag