SVT fälls av Granskningsnämnden för Fichtelius skandalintervju med Kajsa Norman

  • Måndag 25 nov 2019 2019-11-25
E-post 2938

STOCKHOLM Sexövergreppen mot unga tjejer i Kungsträdgården är i bästa fall överdrivna, om de ens har hänt. Det påstod SVT-journalisten Erik Fichtelius när han intervjuade författaren Kajsa Norman i SVT:s program ”Politik i bokhyllan”. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden för radio och tv. ”Det strider mot kravet på saklighet”, skriver nämnden i sitt beslut. Däremot frias SVT för att man kallat Nyheter Idag för högerextrem och främlingsfientlig.

I slutet av juni sändes programmet ”Politik i bokhyllan” med SVT-journalisten Erik Fichtelius där han intervjuar författaren Kajsa Norman. Hon var aktuell med boken ”En alldeles svensk historia” som går igenom de omfattande sexövergreppen mot unga flickor i Kungsträdgården.

Under intervjun ifrågasatte Fichtelius att övergreppen hade inträffat.

– Hur väl belagt menar du att de här övergreppen var? frågade Fichtelius innan han tillade att ”i mina ögon blir det som du anför som berättelse oerhört tunt”.

Fichtelius argumenterade, felaktigt, att ingen dömdes för sexbrott under ungdomsfestivalen ”We Are Sthlm” varför han menade att Kajsa Norman inte har på fötterna i sin bok. Vidare menade han att uppgifterna om att gärningsmännen företrädelsevis invandrat till Sverige är svaga och att inga hållbara belägg för detta finns.

Nu fälls SVT av Granskningsnämnden för radio och tv för Erik Fichtelius uttalanden i intervjun. SVT sände i efterhand ett beriktigande, men SVT har inte ”tillräckligt” korrigerat felaktigheterna.

Granskningsnämnden skriver i sitt beslut:

”Nämnden anser dock att programledarens uttalanden, bland annat om att de sexuella övergreppen inte var bekräftade och att det inte blivit någon rättssak av dem, gav intrycket att det inte skulle ha skett några sexuella övergrepp under den aktuella musikfestivalen. Framställningen blev därför missvisande. Nämnden anser att det beriktigande som SVT sände den 20 juni inte tillräckligt korrigerade den felaktigheten i programmet. SVT har därmed inte följt bestämmelsen om beriktigande. Mot den bakgrunden strider programmet mot kravet på saklighet i denna del.”

I svaret på anmälan av programmet uppger programdirektören Jan Helin, som undertecknat SVT:s svar på anmälan, att Kajsa Normans bok är ”mycket kontroversiell”.

”En utskrift av hela samtalet visar tydligt att författaren får mycket goda möjligheter och gott om tid att presentera sina ståndpunkter och innehållet i sin bok, vilket är en av poängerna med Politik i bokhyllan. Tonen blir delvis tuff under intervjun, men det ligger i programmets natur. SVT menar att det är rimligt att en företrädare för SVT ställer hårda och kritiska frågor kring en mycket kontroversiell bok”, skriver Helin i sitt svar.

Frias för att ha kallat Nyheter Idag ”högerextrem, främlingsfientlig propagandasajt”

Under intervjun kom även Nyheter Idag och grundaren Chang Frick på tal.

– En sajt som av väldigt många beskrivs som en högerextrem, främlingsfientlig propagandasajt, påstod Fichtelius.

I det beriktigande som senare sändes uppgavs i stället att ”Nyheter idag är en invandringskritisk nättidning som står Sverigedemokraterna nära”.

Nyheter Idag, genom redaktionschefen Pelle Zackrisson, anmälde programmet för osaklighet.

– SVT är skattefinansierat och ska inte ägna sig åt att sätta epitet, inte utan källhänvisning, säger han.

I svaret på Nyheter Idags anmälan hänvisar Jan Helin till Expo:

”Tidskriften Expo är ledande i Sverige på att kartlägga den främlingsfientliga och högerextrema rörelsen i Sverige. Expo inordnar Nyheter Idag inom gruppen ’högerpopulistiska och högerextrema alternativmedia’, även om man medger att sajten är svårare att placera än vissa andra.”

Expo har tidigare kritiserats av bland annat Håkan Boström, ledarskribent hos Göteborgs-Posten (oberoende liberal).

”Det man ägnar sig åt är aktivism. Det är synd eftersom det undergräver Expos trovärdighet i granskningen av de verkligt våldsbejakande och rasistiska grupper som finns idag”, skriver Boström i en ledartext.

Helin har inte uppgett någon källa till påståendet att Nyheter Idag av väldigt många beskrivs som högerextrem eller främlingsfientlig. Påståendet att Nyheter Idag står Sverigedemokraterna nära beläggs inte heller.

Men Granskningsnämnden väljer att fria SVT i denna del.

”Mot bakgrund av det förtydligande som SVT sände den 20 juni – och vad programföretaget har anfört i sitt yttrande – strider programledarens beskrivning av sajten Nyheter idag inte mot kravet på saklighet”, skriver Granskningsnämnden.

Läs även: Fichtelius i brandtal för invandring: ”Det är ett krav från guden Zeus”

En alldeles svensk historia

Författaren och journalisten Kajsa Norman har skrivit boken "En alldeles svensk historia".

Sommaren 2015, under musikfestivalen We Are Sthlm, utsattes tonårsflickor för sexuella övergrepp i publikhavet. Både polis och vittnen på plats förväntade sig stora rubriker i media efter händelsen. Istället: Total tystnad.

Ett halvår senare rapporterades om liknande övergrepp i Köln först då valde svenska medier att berätta om vad som hänt på We Are Sthlm. Varför dröjde det så länge? När reportern Chang Frick började nysta i historien skapades en kedjereaktion som kom att skaka om Sverige. Ingen ville ta ansvar för den uteblivna rapporteringen och media förnekade att de misstänkta förövarnas ursprung skulle ha påverkat bevakningen.

Sverige är ett land präglat av en konsensuskultur som få vågar bryta mot. Den som ställer sig utanför åsiktskorridoren utmålas snabbt som extrem.
Internationellt har Normans bok hyllats – i Sverige har etablerade medier sågat boken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag