SVT fortsätter tappa förtroende – men högre hos vänsterväljare

SVT-huset i Stockholm. Foto: Mattias Albinsson / FT Bild
  • Torsdag 22 mar 2018 2018-03-22
E-post 455

STOCKHOLM I den årliga Förtroendebarometern så fortsätter en långsiktig trend i minskande förtroende för SVT. I år är det nere på 58 procent. Det tenderar att variera beroende på hur man röstar – bland vänsterväljare är förtroendet större.

PLUS: Här är Oksanen-mejlen som Nyheter Idag begärde ut från Utrikesdepartementet

Kantar Sifo presenterade tillsammans med Medieakademien under torsdagen den årliga Förtroendebarometern (hela presentationen finns att ladda ner här). Det är en opinionsundersökning där svenska folkets förtroende för myndigheter, medier och olika institutioner mäts. Störst förtroende av alla oavsett kategori hamnade Systembolaget med 71 procent. På andra plats, med 68 procent, kom IKEA. Trea blev Universitet/högskolor. Sämst förtroende hade folk för Twitter (6 procent).

SVT har rasat kontinuerligt sedan 2010 då man åtnjöt förtroende från 75 procent av de tillfrågade till dagens 58 procent. Även för public service-kollegan Sveriges Radio är den långsiktiga trenden dålig. 2009 var Sveriges Radio den institution som låg i topp oavsett kategori. I år så är man nere på 65 procent (en liten återhämtning från fjolåret).

De ansvariga på SVT kan trösta sig med att stödet för verksamheten inte är lågt i alla läger. Det är enligt Förtroendebarometern en kraftig slagsida där väljare med sympatier för regeringspartierna S och MP med stödpartiet V ligger på fortsatt höga 77 procent.

Allianspartiernas väljare är mindre nöjda – 62 procent har förtroende. SD:s väljare har däremot ett lågt förtroende för SVT (27 procent).

När Nyheter Idag söker kommentar från SVT blir vi hänvisade till ett uttalande av SVT:s vd Hanna Stjärne på svt.se.

– Förtroendet för medier ligger fortsatt stadigt. SVT tappar något i den här mätningen, men Förtroendebarometern är en mätning av flera som vi följer för att se vad de visar kring förtroendet.

– Vi är ett mediehus som alla i Sverige har en relation till, ungefär 9 av 10 svenskar tar del av något från SVT varje vecka. Det är ett stort och ansvarsfullt åtagande och vi strävar efter att förtjäna allas förtroende varje dag. En signal om ett minskat förtroende över tid är något vi måste ta på allvar.

Förtroendebarometern mäter också vilka som ökat mest och tappat mest i förtroende sen senaste mätningen. De största förlorarna är:

  • HM  -9 procent
  • Centerpartiet  -5 procent
  • Frälsningsarmén -5 procent
  • PostNord  -5 procent
Har du förtroende för SVT?
4542 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag