SVT glömde igen: S-politiker och ledarskribent hos Aftonbladet blev ”konstnär”

Foto: SVT
  • Måndag 18 Nov 2019 2019-11-18
E-post 1351

SÖLVESBORG/STOCKHOLM SVT:s Kulturnyheterna har gjort ett inslag om en aktion mot ”konstsynen” hos den styrande majoriteten i Sölvesborgs kommun, det så kallade Samstyret som består av KD, M, SD och SoL-partiet. Bakom aktionen står åtta konstnärer och en av dem – Bim Eriksson – intervjuas av Kulturnyheterna. Men SVT berättar inte att Eriksson varit S-politiker och att hon skrivit för Aftonbladets ledarsida.

SVT:s Kulturnyheterna har gjort ett inslag om Sölvesborgs kommuns nyligen beslutade konstpolicy som gäller konst som köps in av kommunen själva.

”När konst köps in av kommunen ska tidlös och klassisk konst som ger uttryck för och harmoniserar med kommunens historia, lokala identitet och fysiskt bebyggd miljö, sättas framför utmanande samtidskonst.” (Ur Samstyrets handlingsprogram)

Samstyret är namnet på den koalition av KD, M, SD och det lokala SoL-partiet som regerar i Sölvesborg. Det är den enda kommunen i Sverige där KD, M och SD samstyr.

I inslaget berättar SVT att åtta konstnärer gått ihop och crowdfundat till en aktion där man köpt annonsplatser i Sölvesborg.

”På köpta annonsplatser i Sölvesborg rullar verk av åtta konstnärer från hela Sverige. Med aktionen Förbjuden konst vill konstnärerna kommentera Samstyrets konstsyn som de menar bryter mot principen om armlängds avstånd”, skriver SVT.

En av konstnärerna, Bim Eriksson, intervjuas av SVT. Hon varnar för ”fake news” och vill att politikerna ska hålla armlängds avstånd.

– Politikernas roll är att se till att konsten finansieras, men sedan ska armlängds avstånd gälla och konsten ska få verka på sitt håll. Det är också väldigt viktigt i dag med fake news och allt vi står inför att det här bibehålls, säger hon till Kulturnyheterna.

Bim Eriksson har tidigare varit socialdemokratisk ordförande för kulturnämnden i Botkyrka, suttit i SSU:s förbundsstyrelse och varit ledarskribent på Aftonbladet, något som först uppmärksammades av Jonas Andersson från Östergötland, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Några frågor om hon har politiska motiv för sin aktion får inte Eriksson av Kulturnyheterna. Man berättar inte överhuvudtaget om Bim Erikssons politiska bakgrund.

Bim Eriksson har haft Seher Yilmaz, som gjort sig känd för att förespråka rasräkning under sin tid på Rättviseförmedlingen, som mentor. Idag är Yilmaz anställd av SVT.

Läs även: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Nyheter Idag har sökt Kulturnyheterna för att få en förklaring till varför man inte berättar om Erikssons politiska bakgrund.

Att upplysa om tidigare partitillhörighet är något som SVT nyligen har gjort.

I ett tidigare inslag i Aktuellt måndagen den 11 november intervjuas kriminologen Ardavan Khosnood om situationen i Malmö. Programledaren Lotta Bouvin ser sig nödgad att informera tittarna om att Khosnood tidigare har varit medlem i KD. Något som uppmärksammades av Public service-granskaren I allmänhetens tjänst – granskning av public service.

 

SVT:s Kulturnyheterna har tidigare varit i blåsväder efter att man faktakollat en intervju av Katerina Janouch i tjeckisk webb-tv. Efter intervjun ifrågasattes Janouch av bland annat statsminister Stefan Löfven. Nyheter Idag har inte hittat något exempel på att Kulturnyheterna har gjort en liknande faktakoll av någon politiker, opinionsbildare eller författare varken tidigare eller senare.

Bland annat hävdade Kulturnyheterna att Janouch hade fel när hon påstått att cancersjuka svenskar dör i vårdköer som en konsekvens av invandringen. Antalet invånare har ökat de senaste åren, till stor del till följd av invandring. I ett inslag i Sveriges Radio lyfts fyra fall fram där det inte går att utesluta att patienter dött i vårdkö, som skäl till vårdköerna uppges kapacitetsbrist.

Kulturnyheterna hävdade att det var ”debatten” som ledde till att man gjorde ”faktakollen”. Man avsatte tre reportrar plus resurser från sin researchavdelning för att faktakolla Janouch uttalanden i den tjeckiska intervjun.

SVT har upprepade gånger glömt att nämna att ”mannen/kvinnan på gatan” eller någon intervjuad expert varit politiskt aktiv på vänsterkanten.

Bland annat intervjuades en S-politiker/docent om hot mot politiker utan att partittillhörigheten nämndes.

Läs mer: Oops, SVT did it again: Glömde berätta att docent var S-politiker

Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och Solidaritet och adjungerad i Socialdemokraternas verkställande utskott, är också någon man glömt presentera som politiker.

Läs mer: SVT glömde berätta att statsvetare sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott

 

SVT:s finansiering

SVT är sedan årsskiftet skattefinansierat, en skatt som totalt drar in cirka nio miljarder kronor till SVT, SR och Utbildningsradion. SVT kallar skatten för avgift.

SVT påstår att man är oberoende men ägs av en stiftelse, Förvaltningsstiftelsen, som kontrolleras av regeringen.

Ledamöterna i Förvaltningsstiftelsens styrelse, ett flertal är nuvarande eller före detta riksdagsledamöter, utses av regeringen.

"En av de viktigaste uppgifterna för stiftelsen är att utse ledamöter i de tre programföretagens styrelser", skriver Förvaltningsstiftelsen på sin hemsida.

Stöd ett alternativ till SVT

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag