SVT gör nyversion av Vi på Saltkråkan: ”Normkritisk smörja”

Foto: Skärmdump SVT Öppet Arkiv
  • Fredag 30 apr 2021 2021-04-30
E-post 1170

En nyinspelning av den klassiska tv-serien Vi på Saltkråkan, skriven av Astrid Lindgren, är på ingång. Nytolkningen kommer liksom originalet att sändas på SVT men till viss del göras om och utspela sig i en nutida kontext. Beskedet om nyinspelningen möter blandade reaktioner.

I april meddelade SVT att en nyinspelning av tv-klassikern Vi på Saltkråkan, som sändes 1964 och är skriven av Astrid Lindgren, kommer att göras av kanalen.

Originalet skildrar flickan Tjorven och hennes familj som tillsammans med hunden Båtsman lever i Stockholms skärgård på ön Saltkråkan. Under sommaren kommer familjen Melkersson till ön varpå Tjorven träffar den jämngamle pojken Pelle, hans äldre syster Malin och resten av familjen.

Den nya versionen kommer enligt SVT att utspela sig i nutid men samtidigt ”vara troget de intentioner Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset”.

– Vi på Saltkråkan är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, till SVT.

Hon hoppas att den nya versionen ska bli en kulturbärare likt originalet.

– Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt, säger Beckman.

”Den gamla är lite daterad”

Beskedet om en nyversion har mottagits med blandade reaktioner.

Louise Edlind Friberg, som spelade Malin i originalet, ser positivt på en nyinspelning.

– Det är väldigt roligt att Saltkråkan får leva för en ny generation. Den gamla är lite daterad, det är skönt att det moderniseras, säger hon till SVT.

Andra är mer skeptiska inför den nya versionen.

Läs även: Kritikstorm mot SVT-dokumentär om Soran Ismail: ”PR-Haveri”

I en krönika för Expressen hänvisar Jennifer Wegerup till den framtida nyinspelningen i ett längre resonemang om varför man inte bör skriva om historien.

”Jag hoppas att de som nu ska nyförvalta hennes [Astrid Lindgrens] arv gör det i denna hennes geniala och toleranta anda”, skriver hon bland annat. Hon drar sedan paralleller till samtida fenomen som ändrade sångtexter och statyer som rivs i ett försök att skriva om historien.

Wegerup får mothugg på Twitter av folk som tycker att hon går för långt i sina jämförelser.

 

Kulturskribenten och författaren Johan Hilton tycker att reaktionerna på nyinspelningen är neurotiska.

 

Komikern André Wickström tror sig veta hur nytolkningen kommer att se ut.

 

Ekonomen Klas Eklund, vars pappa Bengt Eklund spelade Tjorvens pappa i originalet, anser att han borde gå i sin fars fotspår.

 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund nämns också som tänkbar kandidat för en av rollerna.

 

Andra spekulerar i hur dialogen kommer att anpassas till en nutida kontext.

 

Ytterligare några frågar sig om karaktärernas namn kommer att ändras.

 

Andra vill göra gällande att originalet inte var särskilt bra till att börja med.

 

Premiärdatum för den nya versionen är i dagsläget oklart. Det står heller inte klart vem som kommer att regissera den nya serien eller vilka skådespelare som kommer att medverka i nysatsningen.

Läs även: Alternativmediet Exakt24 avstängt från Youtube

Vem tycker du ska spela farbror Melker i nya Vi på Saltkråkan?
2175 röster (se resultat)
Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag