SVT i blåsväder: Anklagas för att sprida propaganda för diktaturen i Iran

Foto: Facebook
  • Onsdag 26 jun 2019 2019-06-26
E-post

SVERIGE Sveriges Television är i ordentligt blåsväder efter att en interaktiv reklamskylt för SVT visat upp en bild på Irans president Hassan Rouhani och ett citat från honom om Donald Trump: ”Mentalt efterbliven”.

SVT, som sedan årsskiftet finansieras av skattepengar, har tidigare fått kritik för att man lägger skattepengar på att köpa annonsplats bland annat på Google. En av de kanaler man valt att använda sig av är interaktiva reklamskyltar hos företaget Clear Channel i till exempel busskurer. Där lägger SVT upp aktuella nyheter i korta ”flashar”.

En sådan ”flash” innehöll en bild på Irans president Hassan Rouhani och texten ”Irans känga till Trump: ’Mentalt efterbliven'”. Bakgrunden är den växande konflikten mellan den islamistiska diktaturen och USA.

En bild på skylten har spridits i sociala medier och väckt starka reaktioner hos många, bland annat svenskiranier.

Entreprenören och tv-producenten Mojdeh Zandieh – som inte på något sätt utger sig för att vara ett fan av Donald Trump – skriver på Facebook:

”Skäms på SVT! Ni kan ogilla Trump och hata honom hur mycket ni än vill men tro inte att er fiendes fiende är på något sätt er vän i det här fallet! Jag har aldrig sett SVT sätta upp en rubrik om vad den islamiska regimen utsätter mina iranska landsmän för! Att sådana som jag fått leva hela vårt liv i exil pga just den här mördarregimen som nu får framstå som hjälte eftersom de kallar Trump för efterbliven är vidrigt!”

Även samhällsdebattören Nima Dervish sågar SVT:

”Kära SVT! ’Khak tu saretoon ahmaghaye kesafat!’ (Din mark är galen, persiskt uttryck)

Säga vad man vill om Trump (jag är inte ett fan) men vem är mer efterbliven? Den vars revolutionsledare Khomeini, i sin bok, kände sig nödgad att utförligt förklara hur många stenar (!) som behövs och hur mycket av vilket finger man behöver köra upp i anus när man rengör rumpan efter tarmtömning?

Vem är mer efterbliven? Den vars store idol Khomeini i sin bok inkluderade ’icke-muslimer’ bland de elva saker som är orena (urin, avföring, sperma, ben, blod, hundar, grisar, vin, öl och kamelsvett?

Vem är mer efterbliven? Den vars store idol Khomeini filosoferade kring existentiella frågor som huruvida ett spontansamlag med ens faster vore haram eller halal ifall man sov i våningen ovanför och en jordbävning som fick golvet att kollapsa ledde till att man föll ner i fasterns säng.

Det finns fler exempel, men jag stannar här, för jag inser att de verkligt efterblivna är vi, svenska folket, inkl. svensk-iranierna:
Vi betalar årligen 8 miljarder till ett företag som, förblindad av sitt USA-hat, dekorerar stan med smajl-bild på en diktator som har blod på sina händer.

Och vad gör vi? Håller en tusenmannademonstration utanför deras entré och visar att nog är nog? Knappast”, skriver Dervish.

Läs även: SVT fälls för Trump-inslag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag