SVT-journalist spökskrev debattartikel åt nätverk på vänsterkanten

  • Tisdag 19 aug 2014 2014-08-19
E-post 0

MEDIER En journalist på SVT genomförde politisk aktivism under förra valrörelsen. Det hävdar Timbro Medieinstitut. – Jag arbetade inte med inrikespolitik eller samhällsvetenskap på SVT under den tiden, hävdar Jens Ergon.

Enligt Timbros uppgifter spökskrev Jens Ergon en debattartikel med rubriken ”Sverige håller på att slitas sönder”, där han argumenterade för att stoppa privatiseringar i välfärden som sades leda till ökade klyftor. Artikeln skrevs för Nätverket för gemensam välfärd, ett nätverk som står långt ut på den politiska vänsterkanten. När artikeln var klar arrangerade nätverket att ett dussin kändisar skrev under, och den publicerades i Svenska Dagbladet.

– Det stämmer att jag var med och skrev artikeln. Hur mycket minns jag ärligt talat inte. Det avgörande är att det under den här tiden var mycket tydligt att jag inte skulle arbeta med inrikespolitik eller samhällsvetenskap på SVT, säger Jens Ergon till Mats Olin på Timbro.

Men Jens Ergon tycker inte att de politiska aktiviteterna inom ramen för Nätverket för gemensam välfärd är intressanta.

– Du ställer frågor om mitt personliga, icke offentliga engagemang. Vad jag exakt har gjort, utan att offentligt ta ställning, det tycker jag inte är intressant. Det intressanta är att jag sedan flera år inte är aktiv i de här nätverken, säger han.

Chefen för SVT:s vetenskapsredaktion, Anna Schytt, känner till att Jens Ergon haft ett politiskt engagemang, men inte att han varit aktiv i förra valrörelsen. Trots det har hon förtroende för honom som reporter, enligt en intervju som Timbro hänvisar till.

Både Jens Ergon som Anna Schytt menar att Ergons agerande handlade om en ideologiskt präglad sakfråga och inte var partipolitisk. Timbro har dock gått igenom nätverket och kommit fram till att det ligger tydligt till vänster.

Jens Ergon har efter förra valrörelsen fortsatt att intressera sig för samhällsekonomi. I maj i år sände SVT en film av Jens Ergon som handlade om ökande ekonomiska klyftor.

Raderar material från nätet

Nu har Jens Ergon agerat för att material som visar hans politiska engagemang har tagits bort från nätet.

– Det finns ingen anledning att mitt gamla lösa tyckande från den tiden ska ligga och skvalpa, säger han till Timbro.

Han nekar till att det skulle vara för att han vill sopa igen spåren.

– Mitt engagemang har aldrig varit någon hemlighet, säger han.

Nyheter Idag har sökt Jens Ergon utan framgång.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag