SVT-medarbetares uppmaning till utomparlamentariska marxister: ”Kampen fortsätter!”

Här efterlyser SVT-medarbetaren någon att intervjua med uppmaningen "Kampen fortsätter". Foto: Faksimil Facebook
  • Fredag 21 aug 2015 2015-08-21
E-post 952

GÖTEBORG En medarbetare på SVT i Göteborg efterlyser på Facebook utomparlamentariska vänsterpersoner som kan tänkas vilja ställa upp på en intervju om antirasism. Hon söker någon som på ett intellektuellt sätt kan förklara varför man inte kommer någonstans med ”enbart dialog”. Efterlysningen på Facebook avslutar hon med orden ”Kampen fortsätter”.

Måndagen den 18 augusti skriver Assia Dahir, medarbetare på samhällsredaktionen hos SVT i Göteborg, en efterlysning i Facebookgruppen ”Marxistiska studenter Göteborg”. I efterlysningen söker hon någon som kan föra en ”intellektuell och bra diskussion med intervjuaren”. Ståndpunkten som ska redogöras för handlar i princip om antirasism som sker med utomparlamentariska metoder.

”Hejsan allihopa! Jag jobbar nu på SVT och söker en antirasist till ett program vi håller på med. En person som tycker att enbart med dialog så kommer man ingenstans i kampen mot rasism. Är du den eller känner en person som står för sin åsikt och kan föra en intellektuell och bra diskussion med intervjuaren. Skriv gärna ett pm till mig! Kampen fortsätter!” skriver hon i efterlysningen.

Har själv deltagit i motdemonstrationer mot Jimmie Åkesson

I sociala medier reagerar människor upprört på Assia Dahirs inlägg i den marxistiska Facebookgruppen. Dahirs avslutning på efterlysningen med orden ”Kampen fortsätter” är väl kända slagord som används av vänsterextrema kriminella element som Antifascistisk aktion i samband med att de stör ut torgmöten och misshandlar meningsmotståndare.

När Nyheter Idag söker på Assia Dahirs namn på internet finner vi att hon själv har deltagit i sådana motdemonstrationer. I maj förra året intervjuades Dahir av Göteborgsposten i samband med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal och då hade hon varit där i egenskap av motdemonstrant.

– I dag gick det bra. Jimmie Åkesson fick uttala sig och vi demonstranter fick också höras, sade Assia Dahir till Göteborgsposten den 24 maj förra året.

Gör program om antirasism med Soran Ismail

Nyheter Idag ringde till växeln på SVT för att kontrollera att Assia Dahir verkligen arbetar hos SVT och vi blir kopplade till Göteborg. Det visar sig att Dahir arbetar med ett program med Soran Ismail som framför allt ska handla om antirasism. I telefonen fick vi tala med projektledare Lena Laurén på samhällsredaktionen hos SVT i Göteborg och hon berättar närmare om bakgrunden.

– Det är ett program vi gör. Vad hon har för kontakter med dem det har jag faktiskt ingen aning om. Men det som vi gör, det är ett program med Soran Ismail. Vi annonserade faktiskt om det igår på SVTs stora presskonferens om höstsäsongen. Han gör ett program om vardagsrasism och rasism och även om antirasism i viss mån då. Och ibland kritiseras Soran för att sitta ner och prata med både rasister och andra motståndare. Han tycker det är en bra väg att gå, att försöka snacka och förstå hur de andra tänker.

Att Dahir sökt efter någon som tillhör den autonoma och utomparlamentariska vänstern har sin förklaring i att SVT tycker det vore roligt att ta med någon därifrån, får vi veta när vi ringer.

– Då tänker vi att det vore roligt om någon kunde argumentera med honom från andra hållet. Så det är vi som bett Assia att söka efter någon.

Men ni vet inte om hon själv sympatiserar med dem? 

– Det vet jag faktiskt inte. Och jag vet inte, hon söker på fler forum tror jag än hos dem.

Har hon jobbat länge på SVT?

– Det har hon inte. Hon är relativt ny, ja.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag