SVT möter hård kritik efter intervju med Åkesson

Holmberg pressar Åkesson i Almedalen. Foto: svtplay.se
  • Tisdag 12 jul 2016 2016-07-12
E-post 1563

ALMEDALEN Efter att Jimmie Åkesson intervjuades av SVT efter sitt partiledartal i Almedalen har skarp kritik vädrats på bloggar och i sociala medier. Moderaten Stefan Olsson skriver att ”så här dålig journalistik kan vi inte leva med”. – I det här fallet tycker jag att frågorna till Åkesson var helt rimliga, säger Anders Holmberg på SVT till Nyheter Idag.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal i Almedalen ägnade han tid åt att prata om de senaste veckornas nyheter om sexövergrepp på festivaler i Sverige. Enligt flera uppgifter från polisen misstänks grupper av unga invandrarkillar som förövare, närmare bestämt ensamkommande flyktingbarn.

Ett sådant exempel gällde en festival i Karlstad där polisen skrev att ”det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn”. Men när en chef inom polisen senare såg formuleringen tog han beslut om att myndigheten ska backa från uppgifterna.

Två av de misstänkta ungdomarna har konstaterats vara ensamkommande och fyra andra återstår att ta reda på. Även en man i 35-års åldern ska vara misstänkt för övergreppen under festivalen i Karlstad. Liknande rapporter har även kommit från andra festivaler under sommaren, där unga killar med utländsk bakgrund misstänks för att tafsa och ofreda unga tjejer sexuellt.

Holmberg pressade Åkesson: ”Det är ingen dömd, hur vet du att det är så här?”

Efter Åkessons tal i Almedalen intervjuades han av Anders Holmberg på SVT. Flera gånger pressade Holmberg partiledaren om uppgifterna som gör gällande att det är ensamkommande barn som i huvudsak gjort sig skyldiga till sexövergreppen på festivalerna.

– De som har utsatts för det här har berättat, poliser på plats har berättat om det. Polisrapporter har vittnat om det här, svarade Åkesson.

Men Holmberg nöjde sig inte med svaret. Han fortsatte pressa Åkesson flera gånger med samma fråga och konstaterade att ingen ännu blivit dömd.

– Nej, det hände typ förra veckan, svarade Åkesson och fortsatte sedan med att gå till attack mot Holmberg.

– De vittnesmål som vi har sett och polisrapporter och annat vittnar väldigt tydligt om att det är på det viset och jag tycker det är jättekonstigt att man ifrågasätter det utifrån ett 45 minuter långt tal. Det är jättekonstigt, en väldigt märklig nyhetsvärdering och prioritering.

”Som om Holmberg nyss kommit tillbaks från en längre resa i yttre rymden”

Intervjun med Åkesson har väckt starka reaktioner i sociala medier men även från moderaternas politiker Stefan Olsson i Uppsala. I sin blogg konstaterar Olsson att ”intervjun är direkt pinsam”. Han skriver även att ”det är som om Holmberg nyss kommit tillbaks från en längre resa i yttre rymden”.

Olsson berättar i sitt blogginlägg att det visst är konstaterat att gruppen ensamkommande ligger bakom flera sexuella trakasserier, inte minst på badhus. Vidare poängterar han att denna typ av brottslighet, där unga män omringar en ung tjej för att tafsa på henne, är ett nytt fenomen.

”Så här dålig journalistik kan vi inte leva med. Rädslan för att spela främlingsfientliga krafter i händerna fortsätter att blockera många reportar mentalt. Det leder till en osaklig rapportering och att förtroendet till etablerade medier försämras”, skriver han.

Holmberg: ”Frågorna till Åkesson var helt rimliga”

När Nyheter Idag kontaktar Anders Holmberg på SVT med anledning av kritiken står han på sig. Han säger att frågorna, där han pressade Åkesson flera gånger om uppgifterna att det ska röra sig om ensamkommande barn, var helt rimliga.

– Det finns alltid saker man kan göra bättre, men i det här fallet tycker jag att frågorna till Åkesson var helt rimliga. Ingen är dömd, polisens bild är långt ifrån entydig, hur vet då Jimmie Åkesson att förra årets invandring ligger bakom? Normala, kritiska frågor.

Om vi säger att du istället för Åkesson talade med en av de unga tjejerna som blivit tafsad, hade ni ifrågasatt på samma sätt då som när Åkesson säger att det överlag är invandrarkillar?

– Nja, då hade det ju handlat om att intervjua ett brottsoffer om vad hon personligen upplevt. Ett helt annat perspektiv än när det handlar om att granska partier och partiledare.

Holmberg berättar även att han fått både positiv och negativ kritik för samtliga partiledarintervjuer och att det ingår i jobbet.

Vem har rätt?
7739 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag