SVT skulle reda ut sant och falskt – Spred fake news om Peter Springare

Foto: Faksimil SVT.se
  • Söndag 12 feb 2017 2017-02-12
E-post 502

ÖREBRO Public Service-bolaget SVT skulle reda ut vad som var sant och falskt. Det blev fake news redan i artikelns första mening. Det statliga mediebolaget hävdar att polisens brottsutredare Peter Springare pekar ut invandrare som kriminella trots hans många förtydliganden om motsatsen.

Under fredagen den 10 februari publicerade SVT Örebro en artikel på sin hemsida i syfte att reda ut vad som är sant och falskt i debatten kring invandrare och brottslighet. I Ingressens första mening förekommer den första falska uppgiften, publicerad av SVT själva.

”Efter att en polisman i Örebro skrivit ett inlägg på sociala medier där han pekar ut invandrare som kriminella har det stormat rejält”, skriver SVT.

SVT gör gällande att Peter Springare pekar ut invandrare som kriminella trots att han flertalet gånger betonat att han inte syftar till att peka ut gruppen invandrare som en kriminell grupp.

– Och det här är en distinktion som jag gjort hela tiden, att jag pratar om kriminella invandrare. Inte om att invandrare är kriminella. Det handlar inte om dem, för de allra flesta, det förstår väl var och en, och det vet jag ju naturligtvis, det vet väl alla, de är ju inte kriminella, sa Springare till Nyheter Idag tisdagen 7 februari.

Lördagen 4 februari, tre dagar innan intervjun med Nyheter Idag, skrev Springare ett liknande budskap på sin Facebook efter att hans tidigare inlägg fått viral spridning.

”Detta är inte att hänga ut invandrare och asylsökanden som kriminella. Detta är att värna dessa grupper och alla andra icke kriminella som bor och verkar i detta land. Återigen; Det handlar om invandrad kriminalitet och invandrade kriminella. Inte om invandrare/asylsökande som grupp.”

Samma dag SVT skrev att en polisman i Örebro pekar ut invandrare som kriminella hade Springare fyra timmar tidigare skrivit ett nytt Facebookinlägg. I det inlägget underströk han ännu en gång att andelen kriminella invandrare utgör en försvinnande liten del av alla invandrare.

”Den försvinnande lilla del av alla invandrare som är kriminella, är således kraftigt överrepresenterade här när det gäller mycket grova våldsbrott.”

Läs också: Tony från Syrien gav blommor till Springare: ”Viktigt att ta hand om Sverige”

Peter avslutade samma Facebookinlägg med att skriva om invandrare som fått fly krig och elände och som nu får se sina barn bli drabbade av grov brottslig i Sverige.

”Ahmeds pappa ville inte se sina barn bli dödade i ett sönderslitet, våldsamt, krigshärjat land. Han satsade allt han hade och flydde till Sverige. Han ville ge sina barn ett tryggare liv och en bättre framtid. I dag är Ahmed mördad. Brutalt nedskjuten på öppen gata i Sverige. Väldigt många av brottsoffren i dessa våldsbrott jag och övriga grova brottsutredare i landet utreder, är just invandrare eller barn till invandrare. Därför är det inte heller så konstigt att jag fått så pass stort stöd av just invandrare, eftersom de förstår vad det är jag sätter fingret på.”

Hur mycket SVT tål Sverige?
2900 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag