SVT sprider S-bild av migrationspolitiken: ”Väldigt stram flyktingpolitik”

Anna Hedenmo, Peter Eriksson Foto: SVT
  • Måndag 15 feb 2021 2021-02-15
E-post

SVERIGE Enligt Socialdemokraterna har man genomdrivit en ”stram” migrationspolitik sedan 2015. Ett budskap som SVT-programmet ”Min Sanning” nu återupprepar. – Det här blev ju en helomvändning, för att citera Stefan Löfven, ”mitt Europa bygger inga murar” till en väldigt stram flyktingpolitik, säger programledaren Anna Hedenmo. Men S:s och SVT:s bild av migrationspolitiken delas inte av alla.

Det är i intervjuprogrammet Min Sanning där förra språkröret för Miljöpartiet, tidigare biståndsministern, Peter Eriksson intervjuas som Anna Hedenmo kallar den svenska migrationspolitiken ”väldigt stram”. Något som först uppmärksammades av public service-granskaren Granskning av Public Service.

– Det här blev ju en helomvändning, för att citera Stefan Löfven: ”mitt Europa bygger inga murar” till en väldigt stram flyktingpolitik,, säger Hedenmo som i programmet spelar upp ett klipp från en pressträff i november 2015 då MP:s Åsa Romson och Stefan Löfven lade fram förslaget till den tillfälliga migrationslagen.

Stefan Löfvens regering införde gränskontroller och lade fram den tillfälliga migrationslagen i syfte att begränsa den kraftigt ökade invandring av asylmigranter som pågått under 2015 – lagen trädde i kraft 2016. Man sade sig vilja skapa ”andrum” i asylmottagandet.

Socialdemokraterna har därefter upprepade gånger (exempelvis här och här) uppgett att man står för och infört en ”stram” migrationspolitik.

Både Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson har hävdat att Sverige är på EU:s miniminivå i mottagande. Nyheter Idag har i en rad artiklar visat att mottagandet är större än exempelvis de nordiska grannländerna.

Prova på en prenumeration och läs om:

– finska och svenska migrationssiffror

– de avvikande rösterna

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag