SVT Uppdrag Granskning anklagas för fake news om skoföretaget Nike

Påståendena i Uppdrag Granskning ifrågasätts i sociala medier.
  • Tisdag 7 Nov 2017 2017-11-07
E-post 145

SVERIGE SVT Uppdrag Granskning påstår att skoföretaget Nike tjänade 100 miljarder men att de betalade skatt för mindre än två procent av den vinsten. Men nu ifrågasätts påståendena från Uppdrag Granskning. ”En vinstskatt på 1,9% av omsättningen stämmer med UG:s siffror, förutom att UG alltså tror att omsättning är samma sak som vinst”, skriver den borgerliga debattören Per Hagwall på Facebook.

Det är sensationella påståenden som publiceras av SVT Uppdrag Granskning. Skoföretaget Nike tjänade 100 miljarder kronor på utlandsförsäljning förra året men skattade mindre än två procent. Påståendet möter kritik i sociala medier och Dennis Josefsson uppmärksammar på Twitter att enligt Nikes eget bokslut har företaget istället betalat 13 procent skatt på vinsten.

Den borgerlige debattören Per Hagwall uppmärksammar samma sak på sin Facebooksida. Han har tittat närmare på påståendena från Uppdrag Granskning och skoföretagets eget bokslut och han drar slutsatsen att Uppdrag Granskning måste tagit fel på omsättning och vinst när de räknat.

Omsättning är de totala intäkterna ett företag har. Vinsten är de pengar som blir över efter att företaget betalat alla avdragsgilla utgifter. Företag betalar alltid skatt på vinsten, aldrig på omsättningen.

”En vinstskatt på 1,9% av omsättningen stämmer med UG:s siffror, förutom att UG alltså tror att omsättning är samma sak som vinst. Men när man finansieras med tvångstaxerade pengar, vare sig det kallas licens eller skatt, så är det nog lätt hänt att förståelse för grundläggande företagsekonomi inte är ett krav för anställning”, skriver Hagwall syrligt på Facebook.

Uppdrag Granskning hänvisar till mejlkontakt

Nyheter Idag har sökt Uppdrag Granskning på tisdagen för en kommentar. I telefonen svarar Ida Nordén och hon känner till artikeln om skoföretaget Nike. Men några svar i telefonen kan hon inte ge, istället hänvisar hon till Karin Mattisson.

– Du får skicka ett mejl nästan, det är Karin Mattisson som är programledare här.

Är det hon som gjort researchen?

– Hon har varit reporter där. Det är det jag vet i nuläget. Men hon har isåfall jobbat tillsammans med en researcher och hon kan hjälpa dig vidare i så fall. Det är bra att ta en första kontakt med henne.

Men det går inte ringa till henne?

– Nej, du får mejla henne så hör hon av sig till dig.

Nyheter Idag har mejlat Karin Mattisson under tisdagsförmiddagen och inväntar svar. Artikeln som SVT publicerar har uppdaterats klockan 10.52 på tisdagen. ”I en tidigare version stod det att Nike tjänade 100 miljarder på sin försäljning i utlandet förra året, vilket är felaktigt. Det är under flera år Nike tjänat 100 miljarder”.

Den ändringen förklarar emellertid inte hur Uppdrag Granskning räknat ut att Nike betalat mindre än två procent skatt. Nyheter Idag fortsätter söka Uppdrag Granskning under tisdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag