SVT utelämnar signalement på mörkhyad kvinnomisshandlare

Foto: Flickr
  • Tisdag 17 sep 2019 2019-09-17
E-post 4442

ESKILSTUNA Fram till måndagseftermiddagen hade 16 kvinnor anmält att de blivit utsatta för en man som spottar och slår kvinnor i ansiktet i Eskilstuna. Detta rapporterar SVT Nyheter Sörmland, men väljer att utelämna signalementet som bland annat säger att mannen är ”mycket mörkhyad”. Något som uppmärksammas av I allmänhetens tjänst – granskning av public service.

I fredags larmade polisen om att flera kvinnor anmält att de blivit misshandlade utomhus i Eskilstuna under veckan. Gärningsmannen har helt oprovocerat gått till attack och slagit eller spottat kvinnorna i ansiktet. Då kvinnorna har lämnat ett samstämmigt signalement misstänker polisen att det rör sig om samme man.

På sin hemsida skriver polisen att mannen är 25–30 år, 175–180 cm lång, har normal kroppsbyggnad och är mycket mörkhyad. Han har varit klädd i gröna byxor och svart/mörk jacka med röda eller bruna inslag på sidorna. Ibland har han burit en mörk keps och då han haft en cykel med sig beskrivs den som en mörk herrcykel.

Polisen går ut med den här informationen då man vill förhindra att fler kvinnor drabbas. När skattefinansierade SVT Nyheter skriver om saken väljer man dock att utelämna det relativt detaljerade signalementet. Man nöjer sig med att skriva att mannen ska vara i 25-30-årsåldern.

I en annan public service-kanal, P4 Sörmland, har man tagit ett annat publicistiskt beslut och konsekvent uppgett hela signalementet i sin rapportering.

På måndagseftermiddagen rapporterade SVT Nyheter att antalet anmälningar mot mannen nu är uppe i 13 med 16 målsägande. Överfallen sker från 13-tiden fram till 19.30 och kvinnorna som drabbas är i varierande åldrar. Polisen uppger att man ännu inte har någon misstänkt.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag