Sweden.se plockar bort information efter TV4:s avslöjande

Foto: Skärmdump från Sweden.se
  • Onsdag 6 Nov 2019 2019-11-06
E-post 771

SVERIGE I förra veckan uppmärksammade TV4 Nyheterna hur den statliga sajten Sweden.se marknadsför Sverige som ”ett land med mycket generösa bidrag och förmåner”. Nu har sajten plockat bort information om förmåner man kan få som illegal invandrare.

Sweden.se drivs av myndigheten Svenska institutet, SI, vars uppdrag är att ”att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige”. På sajten finns allehanda information om Sverige på engelska, arabiska, kinesiska och ryska.

Sajten fick hård kritik i förra veckan när TV4 uppmärksammade att den ger en bild av Sverige som ”ett land med mycket generösa bidrag och förmåner”. Bland annat fanns information i en faktaruta om att illegala invandrare, så kallade ”papperslösa”, har viss rätt till vård.

”Vuxna som söker asyl eller som gömmer sig eller är papperslösa erbjuds akutsjukvård och tandvård. Barn under 18 erbjuds hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn i landstinget”, uppgav sajten på engelska.

Sedan TV4:s avslöjande har den här informationen tagits bort från sidan. Det bekräftas av Emanuel Alvarez, pressansvarig på SI.

– Det jag kan säga är att det pågår ett arbete med att se över egentligen alla artiklar på Sweden.se. Här har man då kommit fram till att eftersom asylsökande inte är en målgrupp för den här hemsidan har man valt att ta bort just den här rutan, säger Emanuel Alvarez.

Han uppger att han inte vet om någon mer information har tagits bort hittills, men att det pågår ett kontinuerligt granskningsarbete.

Kunde ni inte ha tagit bort det här tidigare?

– Det är en jättebra fråga. Jag kan tyvärr inte svara på den eller kommentera det egentligen för att det ligger lite utanför mitt område, säger Emanuel Alvarez.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag.

Men det är bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag