Swish-kampanj ska rädda feministisk tidskrift

Barbro Alving, vars signatur "Bang" gett namn åt den feministiska tidskriften. Bild: Scanpix 1951
  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post 357

STOCKHOLM Den feministiska tidskriften Bang vädjar till läsarna om att rädda tidningen från nedläggning genom att donera via Swish. Trots att tidningen fått stora bidrag av Kulturrådet hotar ett underskott på 200 000 kronor tidningens utgivning. Tidningens nuvarande chefredaktör Vian Tahir blev känd för en bredare allmänhet när hon blockerade nästan 15 000 användare från Svenska Institutets twitterkonto. 

Den feministiska tidskriften Bang brottas med ekonomiska problem. Problemen är så stora att tidskriftens utgivning är i fara, och nu satsar Bang på en Swish-kampanj för att rädda tidskriften. I skrivande stund har man fått in 35 851 kronor.

Samtidigt hör Bang till de tidskrifter som får mest pengar i stöd från Kulturrådet. Tidskriften beviljades 675 000 i produktionsstöd från rådet år 2018, vilket gör Bang till en av de tidskrifter som får mest i stöd från Kulturrådet. Bara Glänta och Karavan fick mer, med 725 000 respektive 700 000 i stöd. Bangs stödsumma ökade dessutom med 25 000 jämfört med året innan.

Ändå räcker pengarna inte till för fortsatt utgivning. I ett meddelande på Bangs hemsida skriver man att tidskriften under 2017 hade ”arbetsmiljöproblem och en särskilt ansträngd period” som ledde till ett uppehåll i utgivningen under ett halvårs tid.

Läs även: Vänstersajten Politism upphör efter fyra års förluster

På grund av minskade intäkter i samband med uppehållet har ett underskott på 200 000 kronor uppstått i tidskriftens ekonomi. Ett underskott man alltså hoppas att läsarna ska täcka upp med frivilliga bidrag.

”Vi står nu inför ett osäkert samhällspolitiskt läge där medier som skriver om feminism och antirasism tvingas läggas ner och högerextrema “alternativa” medier fortsätter att växa” skriver Bang bland annat för att motivera sina läsare att bidra.

Nuvarande chefredaktören råkade skapa åsiktsregister åt Svenska Institutet

Vian Tahir tog över som chefredaktör för Bang 2017, samma år som tidskriften drogs med de arbetsmiljöproblem vars effekter nu hotar utgivningen. Tahir tog över efter Sanna Samuelsson och Valerie Kyeyune Backström som tidigare delade redaktörskapet.

– Jag tycker det ska bli väldigt roligt att styra den här skutan ett tag framöver. Och jag tror att nästa år kan bli spännande för oss, sade Tahir till Medievärlden när hon tillträdde som chefredaktör.

Läs även: Svensk myndighet har upprättat åsiktsregister – Möter blytung kritik

Tidigare samma år blev Vian Tahir mycket uppmärksammad, bland annat här på Nyheter Idag, efter att hon blockerat 14 449 twitteranvändare från Svenska Institutets Sweden-konto på Twitter, ett konto där olika gästanvändare fick representera Sverige varje vecka.

Massblockeringen gjordes genom att Vian Tahir importerade sin privata blockeringslista till Sweden-kontot. Detta skedde i samråd med Svenska Institutet, som skrev att hon ”med SI:s godkännande använt en blockeringslista, som är framtagen i samarbete med andra experter på näthat”.

Läs även: Statliga åsiktsregistret korrelerar till 97,74 procent med Vian Tahirs privata block-lista

Då listan syftade att blockera användare som enligt Tahir ägnade sig åt ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer” restes frågan om listan inte kunde utgöra olaglig åsiktsregistrering, bland annat av riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

– Nu har det kommit fram att de har blockat 15000 personer, kallat dom för nazistiska, homofobiska, kvinnohatare och sedan bara blockat dom. Det är någon form av åsiktsregister de har lyckats skapa som är helt felaktigt, vilket förvisso ligger i linje med all annan statlig verksamhet, sade Bali till Nyheter Idag.

Bland de 14 449 twitteranvändare som blockerats fanns välkända namn som Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Israels ambassadör Isaac Bachman, organisationen Inte Rasist Men, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och författaren Jonas Gardell.

Efter den hårda kritiken bad Svenska Institutet om ursäkt och tog bort blockeringslistan.

– Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera, sade Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI i ett uttalande.

– Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på Twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt, fortsatte Ljung.

Nyheter Idag söker Vian Tahir för en kommentar om Bangs ekonomi och tidigare problem med arbetsmiljön.

Den som vill bidra till att rädda tidskriften Bang kan swisha en valfri summa till 123 640 87 69 och skriva ‘Rädda Bang’ i meddelandefältet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag