Systematisk handel med falska asylberättelser: För 60 000 kan du lura migrationsverket

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Tisdag 12 Dec 2017 2017-12-12
E-post 1589

SVERIGE Saknar du skyddskäl för att få stanna i Sverige? Inga problem, nu erbjuder ”asylförsäljare” falska asylberättelser innehållandes regimkritisk näthistorisk, genomgående träning och rådgivande samtal i hur man kan lura handläggarna på migrationsverket.
– Jag hade fått avslag och var rädd att de skulle utvisa mig till Iran. Så fick jag höra om att det fanns de som kan hjälpa en att få asyl, säger en man, som köpt lögner för att kunna lura svenska myndigheter och stanna kvar i Sverige, 

Det sker en systematisk handel med falska asylberättelser, det avslöjar Sveriges Radios Ekot.

Personer som saknar skyddsskäl kan med lätthet vända sig till en uppsjö av aktörer, som Ekot kallar ”asylförsäljare”, som säljer falska asylberättelser.

– Jag hade fått avslag och var rädd att de skulle utvisa mig till Iran. Så fick jag höra om att det fanns de som kan hjälpa en att få asyl, säger en man, som köpt lögner för att kunna lura svenska myndigheter och stanna kvar i Sverige, till Sveriges Radio. 

Mannen fick köpa en regimkritisk blogg varpå det kunde anses som att han nu hade skyddskäl att stanna.

Asylförsäljarna kan bland annat erbjuda näthistorik och få det att se ut som om man är en regimkritiker. På så sätt kan individer utnyttja det svenska flyktingsystemet. Asylförsäljarna erbjuder också genomgående träning i hur man ska ljuga för myndigheter samt uppföljande rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lura handläggare på migrationsverket.

Priset kan ligga på ungefär 60 000 kronor.

Verksamheter bedrivs från en rad olika platser, Ekot har tittat extra på tre persiska sajter. En av dessa sajter drivs av en person som har svenskt medborgarskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag