Team ska förebygga barnäktenskap – då rasar Mikail Yüksel

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Måndag 26 jun 2023 2023-06-26
E-post

Nyans partiledare Mikail Yüksel rasar mot det team från kommun och gränspolis som arbetar på Landvetters flygplats med att förebygga barnäktenskap och könsstympning. ”Sverige tar ännu ett steg mot att bli en fascistisk stat” skriver Yüksel i ett inlägg på Twitter.

På onsdagen uppmärksammade Sveriges Television hur ett team från kommunen och gränspolisen arbetar på Landvetters flygplats för att förhindra att barn och unga förs utomlands för barn- eller tvångsäktenskap eller könsstympning.

Det hela genonförs av projektet Insats Focus, en samverkan mellan bland andra Regionalt stödcentrum heder, socialtjänsten och gränspolisen, som sedan ett par år genomfört insatsen i början av jul- och sommarlov – tidpunkter när myndigheter bedömer att risken för brotten är som störst. 

– Vi ser det som ett sätt att göra det lika tryggt för alla barn och unga som befinner sig i Sverige. Alla barn och unga ska ska ha samma villkor. Rätt till en trygg uppväxt fri från våld och förtryck, säger Lina Lycke  på Regionalt stödcentrum heder till SVT.

Läs även: Trollkonton, trakasserier och turkisk megafon – här är anklagelserna mot Yüksel

Men försöken att stoppa övergrepp på barn ses inte med blida ögon i alla läger. Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel menar att inslaget visar att ”Sverige tar ännu ett steg mot att bli en fascistisk stat.”

I ett följande inlägg skriver Yüksel att ”Sex med barn 15 år eller äldre är tillåtet om barnet samtycker. Med andra ord kan en 80-åring ha samboförhållande med en 15-åring. Läs på!”. Yüksel länkar även till en debattartikel från september 2020 som kritiserar den låga svenska byxmyndighetsåldern.

I ett följande inlägg publicerar Yüksel en screenshot från ett tidigare inlägg han skrev på Facebook i september 2020.

I det inlägget skrev Yüksel bland annat att det nya brottet ”barnäktenskapsbrott” som den dåvarande rödgröna regeringen införde med stöd av Centerpartiet och Liberalerna i juli 2020 var hyckleri eftersom det fortfarande är tillåtet att ha sex med 15-åringar.

”Det är uppenbart att det nyinförda brottets huvudsyfte inte är att skydda barnen, när vi fortfarande har lagar från medeltiden som tillåter en 80-åring att genomföra sexuella handlingar med en 15-åring” skrev Yüksel bland annat.

Läs även: Yüksels lögn om terrorkoppling till Dadgostar: ”Jag skämtar”

Läs även: Yüksel rasar efter indragna hijab-reklamen: ”Bojkotta Mathem!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag