Teimouri (L): Regeringen borde sänka elskatten för alla

Arman Teimouri (L). Foto: SVT Play
  • Torsdag 13 jan 2022 2022-01-13
E-post 657

SVERIGE På en pressträff under onsdagen föreslog regeringen ett stöd till landets elkunder på max 2 000 kronor i månaden för vintermånaderna, till följd av de rekordhöga elpriserna. Förslaget sågas av Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri. – Hade man verkligen velat hjälpa de utsatta hade man sett till att sänka elskatten för alla, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Det var i en debatt med energiminister Khashayar Farmanbar (S) som Teimouri gick till angrepp mot regeringens energipolitik. Detta efter regeringens besked om ekonomiskt stöd Sveriges elkunder.

– Det är ett väldigt brett stöd som kommer att nå väldigt många, säger energiministern i programmet.

Läs även: Regeringen föreslår sex miljarder till elkunder

Enligt honom kommer stödet att nå ut till 1,8 miljoner hushåll, ungefär en tredjedel av hushållen. Men Teimouri är skeptisk till åtgärden.

– Jag tycker först och främst att det är väldigt positivt att Socialdemokraterna och regeringen kommit till insikten att vi har en elkris i Sverige och att det är en ohållbar situation för våra hushåll. Däremot ser jag den här lösningen som regeringen presenterat mer som ett valfläsk mot de här 1,8 miljoner hushållen än att verkligen hjälpa de utsatta, säger han.

Han fortsätter:

– Hade man verkligen velat hjälpa de utsatta – vad gäller ungdomar, pensionärer, egenföretagare, ensamstående – då hade man sett till att sänka elskatten för alla i linje med vad Liberalerna har presenterat. Hade man gjort det hade vi också nått alla 4,8 miljoner hushåll.

Farmanbar låter sig inte imponeras. Han menar att en skattesänkning bara hade gynnat de som redan har tillräckligt med resurser.

– Det här är en fördelningspolitiskt klok lösning som vi för fram. En skattesänkning hade gynnat dem som redan har mest, säger energiministern.

Läs även: Henrik Jönsson startar energiuppror: ”Tror vanligt folk förstår”

Teimouri kontrar med att han ser det som precis tvärtom. Enligt honom når regeringens förslag bara ut till villa- och småhusägare medan boende i lägenheter lämnas utan.

– Om man verkligen vill nå problemet med elpriserna och den elkris vi har då måste man också ha långsiktiga lösningar. Då måste man sänka skatten. Och dessutom behöver man också bygga ut produktionen på längre sikt.

Även på Twitter kritiseras regeringens förslag om ekonomiskt stöd till landets elkunder.

Läs även: Moderaterna KU-anmäler Farmanbar (S)

Läs även: Elkrisen: 450 år gammalt pappersbruk kan tvingas stänga

Vilken lösning föredrar du?
1061 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag