Teliachefer åtalas för rekordstort mutbrott

Foto: Wikipeida & Flickr
  • Fredag 22 sep 2017 2017-09-22
E-post 44

STOCKHOLM Telia erkänner delaktighet i en av historiens största mutaffärer någonsin. Det var när företaget skulle etablera sig i Uzbekistan 2007 som företaget betalade 2,6 miljarder kronor i mutor. Tre före detta toppchefer åtalas vid Riksenheten mot korruption. 

Tre tidigare toppchefer på Telia åtalas för mutbrott i Uzbekistan. Torsdagen 21 september erkände Telia att de mutat makthavare i Uzbekistan.

Under fredagen 22 september lämnade förre överåklagaren Gunnar Stetler in åtalet mot tre före detta chefer på Telia. En av dessa Teliatoppar är den före detta VD:n Lars Nyberg. Åtal väcks även mot företagets tidigare vice VD Tero Kivisaari. Det rapporterar TT via Aftonbladet. 

Det var när Telia etablerade sig i Uzbekistan 2007 som de misstänks ha begått grovt mutbrott och bestickning. Bestickning innebär att man aktivt försöker påverka beslut genom mutor eller annan otillbörlig belöning, en annan term för det är aktiv korruption.

Telia erkänner att man har betalat 2,6 miljarder kronor i mutor i samband med företagets etablering i Uzbekistan. Mutaffären har utretts av amerikanska och holländska myndigheter. Joon Kim, åklagare från USA, säger till Financial Times att Telias mutaffär kan vara en av de största mutaffärerna någonsin.

Telias nuvarande VD Johan Dennelind säger att företaget tar ansvar för felsteg. Han säger också att felsteg kostar.

Bötesbeloppet som Telia förväntas få betala uppgår till 7,7 miljarder kronor.

Dennelind vill lägga muthistorien bakom sig.

– Uppgörelsen är en slutpunkt för ett olyckligt kapitel i företaget Telias historia, säger Telias VD Johan Dennelind till Financial Times.

Det är vid den svenska Riksenheten mot korruption som åtalen mot de tre Teliacheferna väcks.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag