Terrorgruppen ISIS opererar i Gaza

  • Lördag 5 jul 2014 2014-07-05
E-post 0

Gazaremsan utgör inte längre bara ett hot mot Israel. Nu är även Egypten i fara för terrorn i Gaza efter att den radikala islamistiska organisationen Isis nu expanderar med sitt kalifat.

Det skriver Gatestone Institute i sin senaste rapport om terrorläget på Gazaremsan. Den islamistiska terrorgruppen Isis finns i Gaza och Hamas har redan förlorat kontrollen över de flesta av sina terrorceller.

Hamas har länge försökt förneka Isis närvaro i Gaza och har till varje pris försökt hindra journalister från att skriva om det. Men nu blir det allt mer tydligt att Hamas förnekar det uppenbara.

De palestinska myndigheterna och den israeliska säkerhetstjänsten är övertygade om att det är Isis-anhängare som ligger bakom några av de senaste attackerna mot Israel. De menar att Hamas håller på att förlora kontrollen över dussintals terrorceller, som nu styrs av Isis och andra jihadgrupper.

Palestinier hjälpte terrorister

Eyad al-Bazam, talesman för det Hamaskontrollerade inrikesministeriet förnekade tidigare i veckan rapporterna om att Isis infiltrerat Egypten genom tunnlarna från Gaza. Han beskrev rapporterna som ”lögnaktiga och påhittade” och menade att de syftade till att svartmåla bilden av Gazaremsan. Men enligt den egpytiska tidningen Al-Masry Al-Youm var det palestinier som hjälpte Isis-terroristerna att ta sig genom tunnlarna från Gaza in i Egypten för att där kunna planera terrordåd mot Egypten.

Under de senaste tio åren har det blivit alltmer uppenbart att Hamas inte är den enda terrororganisationen som opererar i Gaza. Gazaremsan är numera säte för dussintals jihadgrupper, varav flera har kopplingar till Al-Qaida och Isis.

Gaza ett hot mot Israel och Egypten

Tunnlarna som binder samman Gaza och Egypten, och som använts för smuggling av bland annat vapen, har underlättat för tusentals islamistiska terrorister att ta sig i båda riktningarna. Nu är Gazaremsan inte längre enbart ett hot mot Israel utan också mot Egypten. Det enda som nu kan säkra hotet är ett säkerhetssamarbete mellan Israel och Egypten, som har gemensamma intressen i att hindra islamisterna från att exportera sin terror från Gaza till närliggande områden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag