Teskedsorden: Finns ingen rasism mot vita i Sverige

Foto: Pressbild Teskedsorden / Pixabay
  • Söndag 22 mar 2020 2020-03-22
E-post 2752

SVERIGE Att vita i Sverige utsätts för brott och fördomar på grund av sin hudfärg är inte ett uttryck för rasism. Det hävdar den ideella organisationen Teskedsorden, som menar att rasism handlar om ”strukturer”.

Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin har skrivit en debattartikel i Aftonbladet där hon tar upp rasismen mot vita i Sverige, som har aktualiserats i och med de uppmärksammade förnedringsrånen mot unga svenskar.

Men rasism mot vita i Sverige finns inte, menar Fhager Havdelin. Visserligen kan vita ”utsättas för handlingar och fördomar baserade på sin ljusa hudfärg”, men det är inte samma sak.

”Rasism handlar om strukturer, makt och privilegier i samhället som gör att personer konsekvent, medvetet eller omedvetet, gynnas eller missgynnas på grund av sin hudfärg eller etnicitet. Till exempel inom arbetslivet, skolan eller bostadsmarknaden. Rapporter, vittnesmål och forskning visar hur afrosvenskar och andra etniska minoriteter diskrimineras i Sverige. Att man inte diskuterar det på bred front är ett bevis i sig för hos vem makten ligger.”

Enligt Fhager Havdelin är det ”problematiskt” att vilja uppmärksamma rasism mot vita eller det som kallas omvänd rasism.

”Att överge en gemensam förståelse för vad rasism är riskerar att underminera de analyser och verktyg vi har för att kunna stävja den. Det är att sudda bort historien av systematiskt förtryck av icke-vita människor som ansetts stå lägre i rang. Och det är att förminska en stor grupp av människors upplevelser av rasism.”, skriver hon.

”Som vit behöver du förstå hur din vithet är en del i en vithetsnorm som ger privilegier och överläge.”

Teskedsorden är en ideell organisation som säger sig kämpa för ”ett jämlikt samhälle där allas rättigheter respekteras”. En av huvudsponsorerna är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, och 2019 fick organisation drygt en miljon kronor i bidrag.

Fhager Havdelins debattartikel har mötts av kritiska reaktioner i sociala medier.

Läs även: Här är frågeformuläret som avslöjar om du dejtar en rasist på Alla hjärtans dag

Läs även: Socialdemokrat missnöjd med Nyheter Idag-rapportering om coronasmittan

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag