Thomas Mattsson vill att Axel Andén ber om ursäkt för artikel om sexövergrepp på Expressen

Thomas Mattsson. Foto: Nyheter Idag
Thomas Mattsson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 30 okt 2017 2017-10-30
E-post 213

SVERIGE Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vill att chefredaktören för Medievärlden, Axel Andén, ber om ursäkt för en artikel han publicerat om våldtäkter och sexuella övergrepp som kvinnor anställda på Expressen ska ha utsatts för. – Axel Andén gjorde fel här, säger han.

Det var i fredags som Medievärldens chefredaktör Axel Andén publicerade en artikel med rubriken ”Utbredd sexism och övergrepp på Expressen tidigt 2000-tal”. Artikeln är just nu Medievärldens mest lästa artikel på internet.

Artikeln bygger enligt Andén på intervjuer och uppgifter från ”över 20 olika källor” och handlar om alltifrån tafsande till våldtäkter som chefer på Expressen anklagas för att ha begått.

Idag på förmiddagen publicerade Andén en krönika där han hävdar att Mattsson hotat med att Expressens ägare Bonnier ska kontakta Medievärldens ägare. Mattsson ska dessutom ha försökt förmå honom att censurera delar av artikeln alternativt stoppa publiceringen helt och hållet.

”Jag har under några dagar fått uppleva trycket från en mäktig mediekoncern och det har varit en intressant upplevelse som också säger något om vad den här frågan egentligen handlar om: Det tryck som fått så många journalister att inte våga berätta om vad chefer och kollegor i mediebranschen utsatt dem för”, skriver Andén.

Nyheter Idag har under eftermiddagen sökt Mattsson för att få en kommentar från honom till krönikan. Han svarar i ett mejl med en länk till Resumé, en tidning som liksom Expressen ingår i Bonnierkoncernen.

Enligt Resumé bygger Mattssons kritik mot Medievärldens artikel på i huvudsak två saker. Dels att Andén känner en av de kvinnor han intervjuade för sin artikel privat, dels att de sexövergrepp artikeln handlar om skedde för flera år sedan. Han tycker att artikeln är vilseledande och han nekar till att ha försökt stoppa publiceringen.

Thomas Mattsson undviker emellertid att svara på varför han hotat med att dra in Bonnier och Medievärldens ägare Alma Media i konflikten.

– Axel Andén gjorde fel här, och det må väl vara hänt om han ber om ursäkt, säger han.

Se även:
Thomas Mattsson försökte stoppa Medievärldens artikel om hur Expressen-chef drogade och våldtog kvinna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag