Thomas Mattssons sågning av DN förtjänar beröm

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 dec 2016 2016-12-26
E-post 229

BLOGG Det var riktigt längesen vi såg medier bråka med varandra men nu tror jag bestämt att det börjar arta sig. Efter att Dagens Nyheter gått till attack mot både GP och Expressen och snart varenda en som inte är DN, har Thomas Mattsson nu svarat – och det med besked!

Det finns få saker jag gillar mer än medier som är i luven på varandra. Själv är jag skyldig till en hel del fajtande, både med statliga aktörer som SVT och Sveriges Radio men inte minst med Dagens Nyheter. Och även Expressen har fått smaka på flugsmällan, referenser kan lämnas. Men fram tills nyligen har jag upplevt att det gått en slags osynlig linje mellan de lite ”finare” medierna och de som i folkmun anses vara ”alternativa”.

Att den linjen har funnits kan jag till viss del förstå. Dels har bloggen Avpixlat kommit att intimt förknippas med begreppet ”alternativmedia”, vilket starkt har bidragit till att en skyddsmur mot alla tänkbara uppstickare per automatik blivit en realitet. Avpixlat ringer aldrig några samtal och det finns inte mycket som pekar på att de ägnar sig åt vad som normalt menas med journalistik.

Men dels har även alla individer och medier som på något sätt försökt granska, eller visa på avigsidor, men den förda invandrings- och integrationspolitiken kommit att fulas ut. Det kan vara allt från att beskyllas för öppen rasism till den mildaste formen där ordet ”högerpopulism” används. Oavsett om det finns fog eller ej för beskyllningarna.

Exempelvis har både Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och tidskriften Expo använt termen ”högerpopulism” om Nyheter Idag. Nu har Expressen i en lång rad publiceringar i systertidningen DN anklagats för exakt detsamma. Ja det är nästan så att man ibland får intrycket av att Expressen är mer högerpopulistiska än vad Nyheter Idag är. Man kanske borde oroa sig för konkurrensen?

I vart fall, nu har Thomas Mattsson gått i svaromål mot Dagens Nyheter. Och som han gör det!

”Nu skäller DN på Expressen och skyller oss för att ha övergivit liberalism för populism, men vill sam­tidigt – sent om sider – dra nytta av våra digitala kompetenser för att få fler klick. Hyckleri? Bara en ogenerad utveckling av hashtagkampanjen #jagdelar som DN lanserade 2015? Eller handlar det om att Svenska Dagbladet, förargligt nog, blivit landets största morgontidningssajt på desktop och att Göteborgs-Posten har passerat Dagens Nyheter i mobiltelefonen? Varför ber DN i stängda rum om tillgång till Expressens olika redaktionella kompetenser, samtidigt som samma DN i offentligheten kritiserar Expressens innehåll så?”, inleder Mattsson sitt blogginlägg.

Jag rekommenderar varmt att läsa hela Mattssons försvar för Expressen och sågning av Dagens Nyheter.

Innan vi går vidare med vad detta gräl kan komma att betyda bör vi fundera igenom vad konflikten egentligen handlar om. Enligt DN har tidningar som Expressen och framför allt Göteborgs-Posten övergett de sanna liberala värdena. Eller jag ska kanske säga DN:s tolkning av liberala värden. Faktum är att till och med Nyheter Idag anser sig vara liberala, fast vi använder termen ”libertarianer”. Tänk Ron Paul, Johan Hakelius, Hayek och den Österrikiska skolan.

Men att det nya mediebråket handlar om liberalism är egentligen en kuliss för vad den riktiga konflikten bygger på. Jag hittar inget bättre ord än att beskriva det som striden om det ”politiskt korrekta”. Vad kan publiceras i en tidning och vad kan inte publiceras? Var ska gränserna gå? Den där osynliga gränsen för vad som är anständigt och inte?

Faktum är, och det har jag noterat ett tag nu, att det finns ingen riktig ”vänster-höger” skillnad mellan min egen sajt Nyheter Idag och Expressen. Numera upplever jag inte att Expressen är fegare än vad jag är när det kommer till känsliga ämnen som exempelvis invandrare som begår brott, oavsett om det är på nyhetsplats eller en ledartext. Och det kan inte bara var jag som noterat detta, det har tydligen även DN gjort.

Och här blir det intressant. Dagens Nyheter står kvar i och försvarar den politiska korrekthet som kommit att bli ett negativt skällsord. Men Expressen har flyttat sig och är i flera avseenden på andra sidan av den osynliga gränsen.

Medialt är denna strid superintressant.

Antingen kommer Götebors-Posten, Expressen och kanske några andra medier att låta sig påverkas och piskas in i den fålla där Dagens Nyheter vill ha dom. Eller kommer en ny mittfåra att skapas, utanför DN-liberalismen. Ibland jämförs DN med en medial ”rikslikare”, någon som alltså äger makten att definiera hur saker och ting ska tolkas medialt.

I och med att Mattsson, men även färgstarka individer som Alice Teodorescu, utmanar DN:s rikslikar-privilegium är det inte otänkbart att den gamla ”politiska korrektheten” kommer dö sotdöden. Men om tidningar som GP och Expressen ska sätta en ny standard, kan man då i framtiden anklaga Nyheter Idag för att vara högerpopulistisk?

Vi är anslutna till samma pressetiska system, vi ringer och intervjuar människor och inte sällan är vi själva på plats och tar bilder, filmar och rapporterar vad som sker. Det är i sak ingen skillnad mot hur exempelvis Expressen arbetar. Jag tror inte heller det är någon märkbar skillnad i nyhetsvärdering eller valören i de ord som används för att beskriva verkligheten.

Jag har svårt att se hur Wolodarski ska lyckas få sista ordet i detta mediala kulturkrig, eller krig om ”liberalismen”. Mattsson är en individ som tål smällar och när Expressen fajtas görs iallafall en ansträngning att gräva fram lite skit om en. Det är mer än vad som kan sägas om DN som i regel är för fina för att kavla upp ärmarna.

På ren svenska kan man även säga att Mattsson, men även Teodorescu, har all den pondus som Wolodarski så förtvivlat skulle behöva. Det kan bara sluta på ett sätt, det här.

Förvisso började jag kriga mot DN långt innan det blev coolt. Men med det sagt måste jag erkänna att Thomas Mattssons brutalsågning av DN förtjänar beröm!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag