Tidigare FN-chef vill behandla köttätare som rökare

Christiana Figueres under en klimatkonferens 2012. Bild: Chatham house
  • Söndag 11 Nov 2018 2018-11-11
E-post 508

LISSABON Behandla köttätare som rökare och släng ut dem från restaurangerna, föreslog FN-toppen Christiana Figueres under en paneldebatt om matförsörjning. 

Under en paneldebatt om matförsörjning på teknikkonferensen Websummit i Lissabon diskuterades problemet med att föda framtidens växande befolkning, och FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres ansåg att ett viktigt problem att ta itu med är vanan att äta kött.

– Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas? Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, här inne äter vi inte kött, sade Figueres enligt SVT.

Figueres utspel kom med anledning av att hela 80 procent av den odlingsyta som idag brukas till matproduktion används till uppfödning och odling av foder för köttdjur.

Läs även: Paniksituation för svenska bönder – Sämsta skörden på över 25 år

Robert Opp från organisationen World Food Program ville dock även lyfta fram matsvinnet.

– En tredjedel av världens mat slängs, det gäller både i välbärgade och i tredje världen-länder. Det är ett otroligt slöseri med mat. Konsumenternas beteende måste förändras, sade Robert Opp.

Figueres menade att den mat som inte äts upp bör användas som gödsel.

– Dåliga jordar måste göras produktiva igen. Överbliven mat är ett utmärkt organiskt gödningsmedel och måste tillbaka ner i jorden, sade hon.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag