Tidigare kommunistledaren blir krönikör på Nyheter Idag

Foto: Proletären, Kommunsitiska Partiet / Wikimedia Commons
  • Fredag 1 maj 2020 2020-05-01
E-post 3026

Robert Mathiasson blir ny krönikör på Nyheter Idag med start i sommar. Men att han börjar på Nyheter Idag, som i grunden är en högertidning, ska inte tolkas som att han bytt politisk kompass. – Jag står fast i mina grunduppfattningar, säger han och förklarar samtidigt att han är kritisk mot vad vänstern blivit idag.

Med bakgrund som ledare i Kommunisterna, tidigare KPML(r), är Robert Mathiasson inget okänt namn på den politiska vänsterkanten. Den partipolitiska karriären lade Mathiasson på hyllan 2019, men samhällsintresset har han på inga sätt gett upp.

Tvärtom kommer Mathiasson börja som krönikör på Nyheter Idag i sommar. Och det kommer vara klassiska vänsterperspektiv för hela slanten, även om han själv är kritisk till stora delar av vad som idag utgör svensk ”vänster”.

– Det ska bli kul att bryta vänsterbubblan, möta nya människor och utbyta nya tankar. Bubblor är livsfarliga. Bubblans tillvaro blir inte bara andefattig, utan på sikt förödande för ett land och för en demokrati, säger Mathiasson.

Men du kommer fortfarande ha ett klassiskt vänsterperspektiv?

– Självklart. Jag står fast i mina grunduppfattningar. Men det är ingen hemlighet att jag sedan flera år har känt mig allt mer främmande inom en ”vänster” som tappat markkontakt, anpassat sig till stollig liberalism och klasslös ”tycka synd om”-politik eller som fastnat i 1900-talet.

Vad vill du säga till arbetarna på första maj?

– Skönt att trots allt detta år slippa se Löfven hycklande demonstrera mot sin egen nyliberala politik. Alltid något bra med Corona.

Det är inte första gången Nyheter Idag anställer medarbetare med en bakgrund i vänstern. Tidigare har Markus Allard, som bland annat varit distriktsordförande i Ung Vänster, arbetat som journalist på publikationen. Idag driver han det lokala Örebropartiet tillsammans med Peter Springare, även han tidigare medarbetare på Nyheter Idag.

Att ännu en vänsterröst tar plats i spalterna ser grundaren Chang Frick som naturligt.

– Jag vill ha bredd och många perspektiv, det är ingen hemlighet. Gärna röster som sticker ut och vågar pröva ny terräng. Tyvärr finns det åsiktskorridorer både på vänster- och högerkanten, bland Sverigevänner och antifascister. Jag vill bidra till att bryta dessa åsiktskorridorer där vi kan mötas och slipa våra bästa argument.

Nu låter du nästan som en liberal politiker som tycker alla ska sjunga ”we shall overcome”?

– Detta handlar inte om att vi ska mysa med folk som vill förstatliga produktionsmedlen. Men det är å andra sidan inte vad dagens konflikter egentligen handlar om.

Istället pekar Frick på samhällsproblem som växande klyftor, sociala problem och vad som kan beskrivas som ett kulturkrig.

– I de frågorna behövs både klassanalys och en större debatt om vilket samhälle vi vill ha. Hur blev vi ett samhälle där undersköterskor riskerar livet med coronapatienter för en lön på 23 000 och ingen adekvat skyddsutrustning? Det finns många frågor som förtjänar större uppmärksamhet och jag är övertygad att Mathiasson kan bidra med detta hos oss.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag