Tiggarna har vräkts – Nu inleds rensningen av tiggarlägret i Malmö

  • Tisdag 3 Nov 2015 2015-11-03
E-post 624

MALMÖ De romska tiggare som under en längre tid ockuperat en tomt längs Industrigatan i Malmö där de upprättat ett illegalt läger vräktes under förmiddagen idag. – De sista personerna lämnade för en liten stund sedan, sade polisen till Nyheter Idag vid tiotiden på förmiddagen.

Strax före klockan tio på förmiddagen gav sig såväl tiggare som protesterande vänsteraktivister av sedan en massiv polisinsats inletts under morgontimmarna.

– Vi började göra det här inhängnandet av området strax innan klockan fyra imorse, säger polisens presstalesman Lars Förstell till Nyheter Idag.

– Det gjorde vi framförallt för att vi insåg att det skulle innebära trafikstörningar och då ville vi att det så tidigt som möjligt skulle bli känt för de Malmöbor som använder den vägen på väg till arbete och skola.

Polisman blev biten

Polisen uppskattar att det fanns ett 50-tal vänsteraktivister som motdemonstrerade på platsen vid insatsen. Man vill däremot inte avslöja hur många poliser som deltog i insatsen, men det ska ha varit ett större antal.

En av motdemonstranterna greps efter att ha bitit en polisman i samband med att han bars iväg.

– Han är gripen för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, säger Förstell.

Han dementerar samtidigt tidigare påståenden om att en vänsteraktivist blivit påkörd av en ambulans. Tillsammans med andra aktivister ställde han sig framför ambulansen och försökte stoppa den.

– Det är en uppgift som har florerat men som inte stämmer. Tydligen ska det ha varit nära att någon skulle kunna ha blivit påkörd av en ambulans, men blev det aldrig.

Ögonvittnet: Polisen skötte sig exemplariskt

Enligt ögonvittnet Andreas Jenko, som befann sig vid lägret under morgonen, skötte sig polisen exemplariskt, trots att några av vänsteraktivisterna försökte starta bråk.

– Det var lite bök och stök, men inget allvarligt, säger han.

– Polisen fick lyfta bort många eftersom de satt passivt på marken, bland annat en gravid kvinna som någon civilperson tog sig an.

Svenska kyrkan där som observatörer

Bland dem som fanns på plats vid tiggarlägret under morgonen fanns representanter från Svenska kyrkan som var där som observatörer.

– Vi tar inte ställning i själva sakfrågan utan är observatörer för att se till den enskilda människan, säger Anders Ekhem som är kyrkoherde för Malmö pastorat till Nyheter Idag.

– Kyrkans roll är att befinna sig i svåra och utsatta situationer. Naturligtvis för enskilda människor, men i det här fallet även för samhället för det här har varit en svår situation för Malmö.

Ekhem understryker att Svenska kyrkans representanter respekterat polisens avspärrningar och att deras närvaro inte ska tolkas som en demonstration mot avhysningen av romerna.

– Vi har gjort det här i full dialog med polisen och inte som någon form av demonstration mot polisens insats. Utan det har varit i full dialog med polisen och i respekt för deras svåra insats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag