Timbro-chef varnar för att Moderaterna kan göra katastrofval

Katastrofval kan vänta Anna Kinberg Batra, varnar Timbrochefen. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 6 jan 2017 2017-01-06
E-post 1115

STOCKHOLM Det kan gå så illa i nästa val att Moderaterna gör en repris på valförlusten 2002 då partiet endast fick drygt 15 procent under Bo Lundgrens ledning. Det menar Timbros kommunikationschef Lydia Wålsten i en gästkrönika publicerad i Göteborgs-Posten.

”Interna mätningar visar att Moderaterna kan tappa ytterligare fem procentenheter till Sverigedemokraterna”, konstaterar Wålsten i en gästkrönika publicerad i Göteborgs-Posten. Hon menar att Moderaterna fortfarande ägnar sig åt triangulering när de istället bör gå tillbaka till partiets ursprungliga liberalkonservativa värderingar.

Risken är annars stor att partiet kan göra ett nytt katastrofval likt det resultat Moderaterna fick i valet 2002 med endast drygt 15 procent stöd.

”Partiledare talar ofta om behovet av förnyelse, men inom partiforskningen talar man också om kontinuitetsfaktorn. Det är behovet för kärnväljare att känna igen sig i sitt gamla parti. I dag får man intrycket att Moderaterna känner in vad majoriteten tycker och sedan letar stöd i borgerlig ideologi för att inta den ståndpunkten. Man är ett utspelsparti”, skriver Wålsten.

För att vända den negativa trenden behöver partiet utveckla en tydlig vision om att ”hit ska vi”, skriver Wålsten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag