Tino Sanandaji rasar mot Lena Mellin: ”Ingen tvingade dig att ljuga om invandring”

Nationalekonomen Tino Sanandaji (t.v) rasar mot Aftonbladets Lena Mellin (t.h). Foto: Privat samt Nyheter Idag
  • Måndag 26 okt 2015 2015-10-26
E-post 6733

STOCKHOLM Nyligen läckte en tjänsteman vid regeringskansliet interna mejl om att regeringen försöker spara pengar för att finansiera migrationen, något som ekonomen Tino Sanandaji var först med att avslöja. Nu har en hätsk diskussion startat där Sanandaji går till attack mot Aftonbladets Lena Mellin.

Det var på söndagen som nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji publicerade ett mejl från en tjänsteman på regeringskansliet. Mejlet visar att Finansdepartementet kräver att varje departement ska se över alla sina utgifter för att se vad som går att spara. De som först publicerade det läckta mejlet var bloggen Mörkläggning som drivs av författarna Gunnar Sandelin och Karl-Olov Arnstberg.

Lena Mellin: ”Eldar under främlingsfientlighet”

Under måndagen kunde Svenska Dagbladet verifiera uppgifterna som Sanandaji publicerade och nyheten blev en stor snackis. Senare på måndagen publicerar Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin en krönika med titel ”Varför läcker mejlet? För att någon vill oroa”, där Mellin funderar på om det finns ett spel bakom kulisserna i all dramatik.

”Mejl från statssekreterare, ministrarnas närmaste medarbetare, läcker sällan eller aldrig ut. Man måste alltså fundera över varför just det här nådde utanför regeringskansliets brandvägg. För att skrämmas? För att medborgarna ska vänja sig vid tanken? Eller av något annat skäl?”, frågar Mellin i krönikan.

Men det stannar inte där. Mellin funderar vidare på vilka konsekvenser det här läckta mejlet kan ge när uppgifterna sprids till nyhetskonsumenter.

”Det är svårt att tänka sig att godhet ligger bakom läckan. Närmare till hands ligger tanken att någon vill oroa. De flesta människor ogillar ovisshet och ovisshet föder rädsla. Och det eldar under främlingsfientlighet”, fortsätter Mellin.

Tino Sanandaji rasar: ”Skydda makten från att granskas av medborgarna”

Lena Mellins krönika väcker starka reaktioner från Tino Sanandaji, som alltså var en de första att publicera det läckta mejlet. På Facebook rasar nu nationalekonomen mot Mellin och ställer ett antal retoriska frågor.

”Var det även rasistiskt av Aftonbladets egna journalister att gräva vidare i de läckta mailen? Lena Mellin tillhör den nya klass av journalister som betraktar sitt uppdrag som att skydda makten från att granskas av medborgarna”, skriver Sanandaji.

Vidare fortsätter Sanandaji adressera den känsliga sakfrågan om att kostnaderna för migration ökar så pass mycket att regeringen tvingas spara in på utgifter inom andra områden.

”Hur kan det inte vara rasism att visa att Lena Mellin hade fel? Blir oron förresten mindre om alla besparingarna kommer som en chock? Eller tror Lena Melin fortfarande att invandringens kostnader upphör att existera bara de inte rapporteras?”, fortsätter Sanandaji på Facebook.

Men Sanandajis kritik skruvas upp ytterligare ett snäpp där han adresserar Mellin som om han skrev till henne i första person.

”I sanningens namn försöker du bara ursäkta din egen inkompetens, Lena. Ingen tvingade dig att satsa din trovärdighet på att ljuga om invandring”, rasar nationalekonomen och debattören.

När Nyheter Idag kontaktar Lena Mellin på måndagkvällen vill hon inte kommentera Sanandajis kritik på Facebook. ”Tyvärr är det för dumt för att bemöta”, skriver hon i ett mejl till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag