Tino Sanandaji utses till en av Europas viktigaste röster i Politicos prestigelista

Foto: Faksimil Politico
  • Fredag 8 dec 2017 2017-12-08
E-post 1523

EUROPA Den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji listas som en av de individer som kommer ha störst påverkan på Europa nästa år i tidskriften Politicos årliga lista. ”The cold truthteller”, skriver Politico i presentationen av Sanandaji på listan. – Jag firade med en falafel, säger Sanandaji till Nyheter Idag.

En gång om året listar den ansedda politiska tidskriften Politico 28 personer som kommer påverka Europa nästkommande år. En av de personer som Politico menar kommer påverka Europa 2018 är den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji. Han presenteras som en ”den kalla sanningssägaren” och juryn skriver i sin motivering att ”Sanandaji mixes fierce criticism of government strategy with policy prescriptions and reasons to hope for the future”.

Nyheter Idag har talat med Sanandaji som nyligen kommit hem från Bryssel. Han säger att det finns en naturlig orsak till att han är ensam svensk på listan.

– Ja, men det är inget konstigt. De brukar ta en person från varje land. Däremot är jag den första kurden och iraniern på den här listan vilket en från Politico själv nämnde för mig på prisgalan.

Vad betyder utnämningen för dig?

– Det är såklart jättekul. Jag hoppas det här kan sporra fler studenter att intressera sig för nationalekonomi och samhällsvetenskapliga fält som ger den starkaste analytiska verktygslådan för att förstå och diskutera samhällsfrågor.

Hur har du firat den här utnämningen?

– Politico bjöd mig på en gala i Bryssel. Det var god mat, men snåla portioner. Det höll på länge. Efteråt gick jag och letade efter ett kebab-hak och firade ensam med en falafel. Eller det var faktiskt mer än en falafel, säger Tino Sanandaji.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag