Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” etta på topplistorna

Tino toppar. Foto: Wikimedia Commons samt faksimil Bokus / Adlibris
  • Lördag 4 feb 2017 2017-02-04
E-post 5467

STOCKHOLM Det tog inte mer än två dagar förrän nationalekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” toppade säljlistorna hos återförsäljarna Bokus och Adlibris. – Det är roligt att det finns ett sådant intresse för samhällsvetenskapliga böcker, nationalekonomi och policy. Sverige är ett intressant land eftersom folket verkar vara mer intresserade av bildning än eliten, säger Tino Sanandaji.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att boken ”Massutmaning” dragit stort intresse när den lanserades. Efter lanseringen hos återförsäljare tog det bara två dagar förrän boken toppade säljlistorna hos Bokus och Adlibris, något som är minst sagt udda när det kommer till en bok som fokuserar på tung nationalekonomi och samhällsvetenskap. Ovanpå allt har boken lanserats utan att en krona lagts på annonsering.

När Nyheter Idag talar med Tino Sanandaji förklarar han att försäljningen lyckas på grund av ett sug efter fakta.

– Folk ute i stugorna vill lära sig om BNP och hur man mäter bilbränder, samtidigt som högutbildade opinionsbildare hellre pratar om sina åsikter, känslor och melodifestivaler. Sverige är ett intressant land eftersom folket verkar vara mer intresserade av bildning än eliten, säger Sanandaji.

Hur lång tid tog det att skriva boken?

– Jag har jobbat på den merparten av senaste året, det tog väldigt mycket tid. Det gjorde att jag ligger efter min forskning. Därför är jag väldigt glad att boken är klar så jag kan återgå till min forskning.

Men är inte boken en sorts forskning i sig?

– Boken är akademisk. Det är inte forskning i bemärkelsen att den har inte genomgått peer review. Böcker genomgår inte peer review, det gäller enbart akademiska forskningsstudier. I nationalekonomi anses inte böcker traditionellt vara forskningsmeriterande, till skillnad från andra forskningsfält som exempelvis historia och statsvetenskap, där böcker väger tyngre.

– Den här boken tror jag på sikt kommer ge en viss fördel, men just nu som junior forskare är det mycket viktigare att publicera i forskningstidskrifter.

Kommer boken påverka samhället på något sätt? Och i så fall hur?

– Vi får väl se. Jag kan hoppas att många kommer dra på smilbanden nästa gång politikerna upprepar ordet utmaning ad nauseam.

Vad ska du göra för pengarna du får in på boken?

– Förutom att förnya mitt netflixabonnemang och beställa extra botten på quattro stagioni så kan jag köpa dyr statistik från myndigheter som man i vissa fall inte har varit så sugen på att lämna ut.

Här kan du beställa boken massutmaning på Adlibris och Bokus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag