Tipsade Migrationsverket om misstänkt asylfusk – hängs ut av Sveriges Radio: ”Angivare”

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 5 feb 2021 2021-02-05
E-post 906

NORRLAND En person som jobbar med asylfrågor på ett studieförbund i en ort i Norrland har tipsat Migrationsverket om misstänkt asylfusk. Efter att Sveriges Radio har kontaktat hans arbetsgivare och Migrationsverket har han stängts av från sitt arbete. I sin rapportering kallar Sveriges Radio migranter som inte fått asyl för ”flyktingar”.

Det är i en serie inslag på en av Sveriges Radios P4-kanaler som mannen hängs ut som angivare ”i hemlighet”.

– [Mannen som jobbar med asylärenden på ett studieförbund] har samtidigt agerat angivare åt Migrationsverket. Han har pekat ut minst två asylsökande kvinnor och sagt att de ljuger, säger reportern i det första inslaget.

Reportern berättar om en migrant från Iran som fått avslag efter att Migrationsverket konstaterat att denne ljuger om att ha konverterat till kristendom. I beslutet hänvisas bland annat till ett tips.

– Vem tipsaren är nämns inte i beslutet men vi vet vem tipsaren är, säger reportern.

En expert på migrationsärenden säger till Nyheter Idag att det är ett standardförfarande att inte namnge tipsare i beslut.

Det var efter att migranten gick kurser på studieförbundet som mannen skickade in tips till Migrationsverket om att migranten ljög. Enligt migranten finns en bakomliggande konflikt där mannen, som själv är invandrare från ett muslimskt land, inte accepterat att migranten konverterat.

I ett uppföljande reportage  – där man påstår att mannen skrivit ”starkt nedsättande omdömen”  och beskriver det som ”angiveritips” – kontaktar Sveriges Radio mannens arbetsgivare och ställer frågor om att han tipsat Migrationsverket.

– Det är otroligt olyckligt och vi har också tagit starkt avstånd från det. I samråd med facket har vi gjort en lösning internt som vi tror starkt ska bidra till att det inte ska hända igen, säger mannens chef.

I ytterligare ett inslag meddelas vad den interna lösningen är.

– [Han] har inte längre något förtroende från ABF:s styrelse och har stängts av från sitt arbete.

När Migrationsverket intervjuas påpekar pressekreteraren att tips generellt inte tillmäts ett högt bevisvärde.

I reportagen är mannen bristfälligt anonymiserad, flera detaljer om hans arbetsplats och ort gör honom lättidentifierad.

Sveriges Radio använder även felaktigt begreppet ”flyktingar” om migranter som inte fått asyl.

Nyheter Idag ringde upp reportern för att ställa frågor om inslagen.

Vad är problemet med att någon tipsar om asylfusk?

– Det är inget problem i sig att någon [tipsar]. Men frågan är hur mycket Migrationsverket litar på det. Om det han säger är sant. Men du, nu… [samtalet bryts].

Även SVT har ”hängt på” storyn, dock utan att avslöja på vilken ort det hela inträffat. I deras rapportering uppges att mannen tidigare även tipsat om misstänkta asylfuskande afghaner.

Nyheter Idag har sökt den utpekade mannen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag