Tjeckien ska överge kol – satsar på kärnkraft

Kärnkraftverket Temelin i Tjeckien. Bild: Public Domain
  • Måndag 10 jan 2022 2022-01-10
E-post 819

PRAG Den nya regeringen i Tjeckien planerar att fasa ut kol ur energiproduktionen fram till 2033, för att ersätta med kärnkraft och förnybar energi, rapporterar AP News. För tillfället står kolkraftverk för nära 50 procent av Tjeckiens elektricitet.

– Vi kommer skapa sådana förhållanden för energiomvandlingen och utvecklingen av kolområden så det blir möjligt att fasa ut kol till år 2033, sade landets konservativa premiärminister Petr Fiala i ett uttalande.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Den föregående regeringen, som leddes av miljardären Andrej Babis, hade inte godkänt något mål för att sluta med kol, men hans rådgivare rekommenderade 2038, vilket miljögrupper menade var alldeles för avlägset. Även den nya tidsplanen dömer miljöaktivister ut som för långsam.

– Den tjeckiska regeringen vet allt för väl att klimatvetenskapen säger att europeiska länder måste fasa ut kol innan 2030. Den måste snabba på planen, säger Mahi Sideridou, chef på Europe Beyond Coal.

För tillfället har Tjeckien sex kärnreaktorer i två kärnkraftverk som står för en tredjedel av landets elektricitet. Regeringen planerar att bygga två ytterligare reaktorer.

Läs även: Tyskland stänger hälften av sina kvarvarande kärnkraftsverk

Läs även: Tovatt (MP): ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag