Tjeckisk polis planerar manifestation till stöd för Springare utanför svenska ambassaden

Petra Lhotakova (infälld). I bakgrunden tjeckiska poliser. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 27 feb 2017 2017-02-27
E-post 6409

Tjeckiska poliser planerar en demonstration utanför Sveriges ambassad i Prag till stöd för Örebropolisens brottsutredare Peter Springare. Det har även författats ett upprop som uppmanar poliser att delta i demonstrationen. – Till en början hade vi femtio personer som var intresserade, men nu har intresset ökat enormt, så jag vet inte hur många som kommer, säger den tjeckiska polisen Petra Lhotakova till Nyheter Idag.

– Vi spekulerar dagligen vilka konsekvenserna blir, om alla poliser som deltar kommer att få sparken… För min del kvittar det lika, jag har redan blivit avstängd. Men det finns ju andra som riskerar att förlora jobbet, fortsätter Petra Lhotakova.

Att intresset för Peter Springares kamp mot den politiska korrektheten i nyhetsrapporteringen om vilka som egentligen begår de grova brotten i Sverige i dag är stort, råder det inga tvivel om. Det nya är att poliser runtom i Europa börjat uppmärksamma Springares kamp. Enligt Lhotakova beror det på att fler länder än Sverige har problem med tystnadskultur och politisk korrekthet.

– Jag har arbetat som polis i 19 år och kan bekräfta att vi i Tjeckien har liknande problem som de Peter Springare beskriver, säger Lhotakova. Nämligen att vi inte fritt får säga vad vi tycker och framföra kritik. Vi har även kontakt med poliser i Slovakien, Polen, Italien, Grekland, Ungern, Tyskland och Spanien.

Lhotakova har själv blivit avstängd från sitt arbete efter en konflikt med sin arbetsgivare. Det är en infekterad konflikt, där Lhotakova berättar att hon straffats för att hon varit öppen om missförhållanden inom polisen. Hon vittnar om kollegor som inte vågar tala av rädsla för att förlora sina arbeten.

– En vanlig polis får inte ha någon egen åsikt, medan hans överordnade får uttala sig. Den som avviker från dessa regler bestraffas, demoniseras och trakasseras, utan att det finns någon instans som kan ta den enskilde tjänstemannen i försvar. Tvärtom är det som om våra chefer har till uppgift att systematiskt tysta det fria ordet och rätten att uttrycka sig, fortsätter Lhotakova.

Det är inte minst på grund av detta som poliserna i Prag nu organiserat manifestationen, där Peter Springare blivit en symbol för yttrandefrihet och där de tjeckiska poliserna vill visa sitt stöd.

Lukas Heinz har arbetat som polis i Prag i 18 år och är tillika chefredaktör för webbsidan Policista.cz. Där finns ett upprop för Peter Springare och en uppmaning att delta i manifestationen den tredje mars. Så här skriver den tjeckiska polisen på den officiella webbsidan:

I vårt land Tjeckien, precis som i många andra demokratiska länder, börjar allt fler frågor bli tabu att diskutera offentligt. Vissa ämnen kan vi inte prata om eftersom de inte är ”politiskt korrekta”. Men hör verkligen den politiska korrektheten, så som den i dag yttrar sig, till sann demokrati? Ett demokratiskt samhälle har ju mycket effektivare verktyg när man vill straffa dem, som verkligen sprider hot och hat. Det förefaller som om det som idag torgförs som politisk korrekthet, i själva verket är censur som skönmålas för att få den att se mindre farlig ut. Men censur, oavsett hur snygg fasad den än har, även om den utger sig för att vara något slags godhetssträvan, är och förblir inget annat än just censur.

Peter Springare har blivit ifrågasatt och smutskastad för att han tagit upp problem med migration och integration i Sverige. I Tjeckien har vi bara minimala problem med integration. tack vare att vi haft möjlighet att välja, vem vi ska bjuda in till vårt land och hur många det rör sig om. Som länder står vi dock förenade genom EU. Många länder runtomkring oss har problem med att integrera en stor mängd invandrare och flyktingar, men den politiska korrektheten gör det omöjligt att diskutera de problem som dessa realiteter medför. Den som öppet vill föra upp problemen på agendan, som vår svenske kollega Peter gjorde, blir smutskasta och får löpa offentligt gatlopp. Men problemen försvinner inte, bara för att vi vägrar tala om dem.

Jag vet allt detta, eftersom också vi inom den tjeckiska polisen ständigt drabbas av denna förlamande politiska korrekthet. Man talar inte om problemen, eftersom man låtsas som om inga sådana problem finns. Det heter istället att polisen är en framgånsrik organisation som fungerar väl. Att vi alltid har gott om personal, välanpassad utrustning samt ideala arbetsförhållanden. Det finns inget att klaga på och därmed inget att diskutera. Låter det komiskt? Precis så ser den politiskt korrekta bilden av vår verklighet ut.

Men tystnad får inte problem att försvinna. Politisk korrekthet leder till att debatten uteblir och därmed blir det svårt att hitta lösningar. Detta skapar en situation där personer, som törstar efter makt, lätt hittar syndabockar de kan skylla allt ont på. Jag har vänner som arbetar och gör rätt för sig och som kämpar för att på bästa sätt bidra till samhället. Deras enda ”brist” är annan religion, hudfärg eller språk. Om populister eller extremister kommer till makten, kommer dessa människor att bli deras första oskyldiga offer. Direkt efter kommer turen komma till dem, som värdesätter frihet och demokrati och som inte kommer vilja delta i lynchmobbar och utrensningar.
Edmund Burke, politiker, filosof och en av konservatismens fäder, sade: ”För att ondskan ska segra räcker det att de goda människorna sitter med armarna i kors”.

Nu när vi tjeckiska poliser står upp för vår kollega Peter Springare, kommer vissa troligen att kalla oss för rasister och xenofober. Men vi kommer att stå upp för att vi månar om det fria ordet. Vår manifestation kan förhoppningsvis ge mod och stöd till andra, som sakligt och civiliserat vill hitta lösningar på de problem som urholkar vårt samhälle. I slutänden är det avgörande för vår europeiska gemenskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag