Tjuvfiskade ål och ljög för polisen – nu avgår statssekreterare Nilsson

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Fredag 27 jan 2023 2023-01-27
E-post 0

PM Nilsson avgår från sin roll som statssekreterare åt Ulf Kristersson. Det meddelar huvudpersonen själv på Facebook. ”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna”, skriver PM Nilsson.

Vidare skriver den nu avhoppade statssekreteraren att han förstår att det inte är lämpligt för någon i hans position att vara involverad i den här sortens historier. Särskilt i det läge som Sverige befinner sig i.

Läs även: Ljög för polisen om ålfiske – nu kräver S att statssekreteraren sparkas

Nilssons avhopp kommer efter att den forne statssekreteraren blivit anmäld för brott mot artskyddsförordningen, något som han själv påstår att han fått reda på i media.

”Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen – den informationen får jag inte av polisen”, skriver Nilsson.

Ljög för polisen

Det var förra veckan som PM Nilsson dömdes till böter för att ha tjuvfiskat ål i Karlskrona skärgård 2021. Detta efter att han ertappats med ålarna av två kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten. Nilsson saknade det tillstånd som krävs för att fiska ålen, som är akut utrotningshotad.

Statssekreteraren förnekade till en början att ålarna var hans och när han kontaktades av polisen angående händelsen innan jul nekade han till brott. Enligt egen utsago ska han därefter på eget bevåg ha ringt upp polisen och erkänt sig skyldig.

Under historiens gång har Nilsson arbetsgivare Ulf Kristersson dessutom blivit KU-anmäld av Socialdemokraterna på grund av statssekreterarens tjuvfiske. Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi meddelar att anmälan kvarstår.

”Det behöver skapas full klarhet kring vilka uppgifter Kristersson hade om PM Nilssons olika besked till myndigheterna, och vad som framgått vid den säkerhetsprövning som gjorts av PM Nilsson innan Kristersson tog beslut om att anställa honom som sin statssekreterare”, skriver han i ett mejl till SVT.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tror inte att ålhistorien kommer att ha någon större påverkan på allmänhetens förtroende för regeringen.

– I det långa loppet tror jag inte det är den här typen av frågor som är avgörande för förtroende utan det handlar om hur skicklig en regering är över tid med att lösa de samhällsproblem medborgarna ser, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Läs även: Fortsatt kräftgång för regeringen i SVT/Novus – stabilt övertag för rödgröna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag