Tobé (M): Migrationspakten kan innebära tvång – Regeringen: Kommer inte accepteras

Tomas Tobé (M) och Maria Malmer Stenergaard (M). Foto: Europaparlamentet / Nyheter Idag
  • Söndag 14 maj 2023 2023-05-14
E-post

Den migrationspakt som förhandlats fram i EU-parlamentet kan innebära ett tvång på EU-länderna att motta ett visst antal migranter. Det säger chefsförhandlaren Tomas Tobé (M) i Ekots Lördagsintervju. Men migrationsminister Maria Malmer Stenergaard (M) uppger att regeringen inte kommer gå med på det, rapporterar Expressen.

Förslaget till migrationspakten stöttades av samtliga svenska EU-parlamentariker bortsett Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets. Sverigedemokraternas förre ledamot Peter Lundgren röstade inte heller för.

Pakten är uppbyggd så att medlemsländerna på frivillig basis ska motta en viss andel migranter. Men skulle de säga nej kan de tvingas till att ta emot en angiven kvot. Det säger Tomas Tobé i Lördagsintervjun med Ekots Johar Bendjelloul.

Bendjelloul: I sista hand så finns det möjlighet till tvång i ditt förslag?

– I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna att komma överens, absolut, så är det.

Läs även: SD kräver att regeringen stoppar EU-parlamentets migrationspakt

EU-parlamentarikerns partikamrat, migrationsminister Maria Malmer Stenergaard, säger emellertid att ett påtvingat mottagande av en viss kvot migranter inte kommer att godtas – varken av den svenska regeringen eller inom ministerrådet i EU.

– I de förhandlingar som jag leder i rådet är tvingande omfördelning däremot inte på bordet, och det är ingenting som kommer att accepteras, säger hon till Expressen.

Enligt Malmer Stenergaard råder det samsyn bland Tidöpartierna om vilka ingångsvärden regeringen ska ha inför ministerrådets förhandlingar i juni, där Sveriges paradigmskifte på området kommer att vara utgångspunkten.

Det var i onsdags som SD och regeringen kom överens om hur de skulle förhålla sig i förhandlingarna.

– Det vi har kommit överens om med regeringen ligger väldigt långt ifrån det Tomas Tobé har förhandlat fram i parlamentet, sade Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling efter överenskommelsen till Expressen.

Läs även: FLIP FLOP: Nu uppmanar Tobé (M) till att bekämpa islamism – har tidigare rasistanklagat islamistkritiker

Läs även: ”Tvingande solidaritet” – nu ger Tobé och Moderaterna tummen upp för Ylva Johansson (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag