Tom Wintenstråle: ”Destruktiv samsyn kring beskattning – vad journalisterna missade i partiledardebatten”

  • Onsdag 9 maj 2018 2018-05-09
E-post 564

Under partiledardebatten i SVT så upprepade Isabella Lövin flera gånger att om något inte beskattas så är det en subvention, ett stöd. Utan att bli motsagd. Den konsensus bland dagens politiker som råder om att staten har rätt till det som medborgarna producerar är skadlig, skriver Tom Wintenstråle.

Opinion

Det här är en opinionstext från Medborgerlig Samling.

Partiledardebatten som ägde rum i söndags 6 maj bjöd på en hel del makabra utspel, några av vilka fått stort utrymme i de nationella tidskrifterna. Men något som gick journalistkåren förbi var Isabella Lövins (MP) upprepade påpekanden om hur något som inte beskattas är att betrakta som en subvention, ett slags bistånd till medborgarna.

Det är inte första gången som offentliga företrädare far med liknande påståenden. Till och med finansminister Magdalena Andersson (S) pratar och agerar utifrån samma tanke.

Beskattningen av våra intjänade pengar är så normalt, att det har blivit ett slags naturtillstånd. Befolkningen i Sverige är så matade med konceptet, så mentalt försvagade av den offentliga sektorns överhängande närvaro, att den inte reagerar när en folklig företrädare säger att varje extra krona du får behålla av det du arbetat ihop är en gåva till dig från de bjudsamma politikerna.

Vi måste fråga oss: äger vi inte längre rätten till vårt eget arbete, till det vi tjänar genom att offra tid av vårt liv? Tillhör våra kroppar och hjärnor samt därmed frukterna av vårt fysiska och intellektuella arbete staten?

Visst kan man tycka att frågan är relativ. Om något beskattas mer än något annat, är det som beskattas mindre att betrakta som subventionerat. Perspektivet synliggör dock en djupt skadlig syn på beskattning, vilken numera tycks vara helt dominerande inom såväl vänstern som högern.
Perspektivet, språket och det som kommer därav är skadligt av flera anledningar. Med utgångspunkten för beskattning, att staten i grunden äger rätten till det vi producerar, banas väg för att driva igenom horribla beskattningsnivåer.

Eftersom skatter ändå upprör vågar politiker sällan röra inkomstskatterna för mycket. Istället gömmer man undan skatterna från medborgarna i skatter som inte syns på samma sätt. Det blir bensinskatter, elskatter och nu senast privata sjukvårdsförsäkringar som förs till beskattning. Ett annat exempel är den allmänna löneavgiften, en del av arbetsgivaravgiften, som mellan 2000 till 2018 har ökat från 3,09 % till 10,72 %. Detta är en inte en avgift som motsvaras av en förmån utan en direkt skatt.

Av detta kommer sedan de ekonomiska problemen, där minskad köpkraft i sin tur leder till nya samhällsproblem, såsom ökad arbetslöshet som en följd av lägre efterfrågan, en obalans mellan bidrag och lön vad gäller incitamenten att arbeta och en rad andra problem. Med tanke på den höga skuldsättningsgraden ökar detta även risken för bankhaverier. Som många kanske upptäckt leder också fler samhällsproblem ofta till ännu mer statliga interventioner, varför vi därmed också kan förvänta oss att den offentliga sektorn ökar ytterligare framöver.

Man kan givetvis avfärda Isabella Lövin och hennes likar som vänsterextrema. Men med tanke på att ingen ifrågasätter synsättet har det helt uppenbart etablerats konsensus i frågan, varför vi som ser hur det hänger ihop, måste opponera oss kraftfullt mot detta.

Om Tom Wintenstråle

Tom Wintenstråle är ekonomichef och medlem i Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag