Tommie Lindhs mördare döms till livstids fängelse

Foto: Privat
  • Måndag 19 okt 2020 2020-10-19
E-post

HÄRNÖSAND Abubaker Mohamad Awad döms nu för mordet på Tommie Lindh. Straffet blir livstids fängelse enligt domen som meddelades på måndagen.

Det var den 10 maj som 19-årige Tommie Lindh mördades på en efterfest i sin egen studentlägenhet i Härnösand. Mördaren stack ned honom med en kniv och medan Tommie Lindh låg döende våldtog mördaren en tjej som Tommie Lindh försökt hjälpa.

På måndagen meddelades domen i målet i Ångermanlands tingsrätt. Den 23-årige sudanesen Abubaker Mohamad Awad, som fått svenskt medborgarskap, döms till livstids fängelse för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt.

Tingsrätten motiverar straffet:

”Tommie Lindh har oprovocerat angripits bakifrån när han befunnit sig i badrummet. Han har således befunnit sig i en skyddslös ställning. Brottet har dessutom utförts i hans egen bostad. Han har fått allvarliga skador av knivhuggen som måste ha medfört svår smärta. Eftersom han inte omedelbart förlorade medvetandet måste han också ha känt stark dödsångest.

Enligt tingsrättens mening har alltså brottet inneburit svårt lidande för Tommie Lindh och också varit särskilt hänsynslöst, vilket talar för livstids fängelse. Det finns inte några förmildrande omständigheter som ska påverka straffvärdet. Inte heller den omständigheten att han suttit frihetsberövad under lång tid ska påverka straffvärdet. Tingsrätten finner därför att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.”

Abubaker Mohamad Awad döms även till att betala sammanlagt 405 000 kronor till de målsägande.

Läs även: Förundersökningen visar att åklagaren ljög om Tommie Lindh

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag