Tonåring höggs ihjäl – kraftig straffsänkning och upphävd utvisning i Hovrätten

Bild: Google street view
  • Torsdag 3 sep 2020 2020-09-03
E-post 2232

BODEN Hovrätten ändrar brottsrubriceringen och sänker straffet kraftigt för en syrisk migrant som deltog i dödsmisshandeln av en 19-åring, som höggs ihjäl i Boden i december förra året, rapporterar Samhällsnytt. Den syriske migranten Ayman Alksh, som tidigare dömdes till 13 års fängelse och utvisning för mord, döms nu bara till 1,5 års fängelse för grov misshandel och slipper utvisning.

Den 19 december förra året höggs en 19-åring ihjäl på resecentrum i Boden. Fyra män åtalades för dödsmisshandeln, av dem dömdes Ayman Alksh, som är migrant från Syrien, till 13 års fängelse och utvisning för mord.

Läs även: Afghan häktad för våldtäktsförsök – slapp utvisning vid tidigare dom

Taimour Enferadi och Fars Weldesus dömdes för grov misshandel till 3 års respektive 2 år och 6 månaders fängelse. Den fjärde åtalade, Adam Karlsson, dömdes för medhjälp till grov misshandel till skyddstillsyn.

Domen överklagades till Hovrätten, som nu underkänner tingsrättens domslut. Enligt Hovrätten är det inte bevisat att Ayman Alksh höll i kniven och utdelade det dödande hugget.

­– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, säger hovrättspresident Erik Sundström i en kommentar.

Hovrätten ändrar därför brottsrubriceringen från mord till grov misshandel och sänker hans straff till 1 år och 6 månaders fängelse.

Hovrätten upphäver dessutom utvisningsbeslutet, med hänvisning till att Ayman Alksh anses väletablerad i Sverige, samtidigt som man menar att han har svag etablering till hemlandet Syrien.

Även Taimour får en rejäl straffsänkning, från 3 års fängelse till 1 år och 6 månader. Fars Weldesus och Adam Karlssons straff ändras inte av Hovrätten.

Läs även: Våldtog barn över hundra gånger – slipper utvisning efter dom i hovrätten

Läs även: Afghan slipper utvisning tack vare lågt IQ-test

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag