Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Bild: Skärmdump SVT
  • Tisdag 9 feb 2021 2021-02-09
E-post 224

På måndagen möttes Lorentz Tovatt (MP) och Joar Forssell (L) i en debatt om Sveriges elförsörjning. Forssell anklagade Miljöpartiet och regeringen för att försvåra för Sveriges elförsörjning och klimatomställning genom att motverka kärnkraften medan Tovatt menade att Sverige går i rätt riktning.

Under måndagen mötte Miljöpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Lorentz Tovatt Liberalernas klimatpolitiske talesperson Joar Forssell i en debatt i SVT Aktuellt om Sveriges elförsörjning.

I debatten diskuterades bland annat Sveriges nuvarande elbrist till följd av den kalla temperaturen som skett efter nedstängningen av Ringhals 1 i december 2020 och Ringhals 2 året dessförinnan.

Läs även: Ringhals 1 stängs för gott: ”Ett historiskt misstag”

Forssell anklagade i debatten regeringen för att ha satt käppar i hjulet för Sveriges framtida elförsörjning och klimatomställning genom att motverka kärnkraften.

– Den här regeringen har drivit en politik som har inneburit att man har använt subventioner och regleringar som har gjort att kärnkraften har tappat en del av sin förmåga som den faktiskt har och som behövs för att vi ska ha ett elsystem som gör att vi kan få energi när vi behöver den till ett kostnadseffektivt pris, sade liberalen.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Han fortsatte genom att hänvisa till landets nuvarande elbrist.

– Det är pinsamt att ett utvecklat land som Sverige har den här situationen som vi har. Att vi importerar ful-el och har industrier som får stå.

Lorentz Tovatt avvisade påståendet att det är Miljöpartiet och regeringen som försatt Sverige i nuvarande situation.

– Det stämmer inte, utan vi har satt oss i en situation där vi är på väg till att bli det vi alla egentligen vill: Vi ska vara norra Europas superbatteri med ren el. Det är precis dit vi är på väg. Vi exporterar mer än någonsin. Vi importerar mindre än tidgare. Vi har mycket mindre fossilt i vårt kraftsystem, sade Tovatt.

Tovatt hävdade också att det är oundvikligt att importera el vid ett fåtal tillfällen. På frågan om hur han såg på att Sverige för tillfället importerar kol-el från Tyskland och Polen svarade han:

– Det viktiga att komma ihåg är att vi måste se det ur ett större perspektiv. På årsbasis är vi enorma exportörer av el. Sen funkar det så att om vi ska vara sammankopplade med vår omvärld så kommer vi några enstaka timmar per år behöva importera. Vi har andra metoder för att minska utsläppen på totalen.

Tidigare har bland annat Dagens Nyheter rapporterat om att nedstängningen av Ringhals 1 lett till ökad konsumtion av fossil el.

Läs mer: Elbrist efter stängningen av Ringhals – olja och kol trots fossilfritt mål

På Twitter kritiseras Tovatt efter debatten och för sina andra utspel i energifrågan.

 

Andra menar att Tovatt var vinnaren av debatten.

 

 

Hockeytränaren Leif Boork imponeras av Tovatts påtagliga vattenkonsumtion.

 

Läs ävenElbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn igång på grund av elbrist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag