Transportstyrelsen: ”Allah-skylten är stötande och måste förbjudas”

Transportstyrelsen är rädda för att stöta sig med religiösa personer. Bilden är ett fotomontage.
  • Tisdag 10 mar 2015 2015-03-10
E-post 2579

SVERIGE Transportstyrelsen har förbjudit fordonsägare att ha talet 786 på sina registreringsplåtar. Beslutet kom efter att man upptäckt att siffran kan vara stötande för muslimer.

Att sifferkombinationen 666 inte får användas på fordons registreringsskyltar vet antagligen de flesta. Djävulens nummer har av Transportstyrelsen ansetts alldeles för religiöst och magstarkt för att svenskar ska få skylta med det på vägarna.

Nu tar man dock det hela ett steg längre. Under gårdagen kunde Skånska Dagbladet rapportera att talet 786 hädanefter bannlyses från att användas på svenska nummerplåtar. Varför? Sifferkombinationen kan nämligen kopplas till det muslimska begreppet bismillah.

Bismillah betyder ”I Allahs namn” och är en förkortad version av en arabisk fras vars totala nummervärde, enligt det arabiska numerologiska systemet Abjadi, är 786.

– Det som anspelar på exempelvis religion, droger och sex ska vi inte godkänna enligt vår policy, säger Thomas Alm vid Transportstyrelsen till Skånska Dagbladet.

Beslutet kom efter en googling

Anledningen till att kombinationen förbjuds just nu är att en av dess innehavare i januari ansökte om fortsatt tillstånd att använda sig av kombinationen på sin regskylt – något han gjorde eftersom hans förra tillstånd helt enkelt löpt ut.

För Skånska Dagbladet berättar Thomas Alm att man under prövningen av sitt beslut googlade 786, och på så sätt kom fram till att talet var religiöst.

Om Transportstyrelsen även planerar att förbjuda buddhistiska 108 eller sataniska 218 framgår inte av Skånska Dagbladets artikel. Men det kanske förutsätter att någon blir kränkt först.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag